Svijet

"Zapad ne smije da gaji iluziju" Američki analitičar predviđa pobjedu Rusije u Ukrajini (FOTO)

Veliki otpor ukrajinskog naroda izazvao je divljenje cijelog svijeta, ali Zapad ne smije da gaji iluzije - bez jasne promjene u politici SAD, NATO i EU, Ukrajina neće pobijediti Rusiju, piše američki stručnjak za nacionalnu bezbjednost Ričard Huker u svojoj analizi.

"Zapad ne smije da gaji iluziju" Američki analitičar predviđa pobjedu Rusije u Ukrajini (FOTO)
FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA

Svaka strategija počinje jednostavnim pitanjem: šta je politički cilj? Ovde je odgovor jasan. Ukrajina nastoji da povrati svoju nacionalnu teritoriju i nanese odlučujući poraz ruskoj vojsci koji će okončati agresiju te zemlje i obezbijediti ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, prenosi Blic.

Politički ciljevi SAD, NATO i EU su, međutim, daleko manje jasni. Ukrajini nisu potrebne strane trupe da bi pobijedila.

Ono što joj je potrebno je ekonomska, politička i vojna pomoć Zapada, a do sada joj nije obezbijeđeno ono što joj je obećano, piše Huker.

Na ekonomskom planu, Ukrajina je praktično ostala bez izlaza na more zbog ruske kontrole Crnog mora. Zemlja nije u mogućnosti da izvozi pšenicu i druge proizvode od kojih zavisi njena privreda.

FOTO: GRIGORY SYSOYEV-SPUTNIK-KREMLIN POOL/EPA
FOTO: GRIGORY SYSOYEV-SPUTNIK-KREMLIN POOL/EPA

Amerika i Evropa su uvele sankcije Rusiji, ali zbog zavisnosti od ruskog gasa EU nastavlja da Moskvi svake nedjelje šalje milijardi dolara. Sve dok Evropa nastavi da finansira rusku agresiju, rat će se nastaviti.

Ukrajina hitno želi da se integriše sa Zapadom kako bi izbjegla apsorpciju u Rusku Federaciju.

Lideri EU su Ukrajini nedavno dali status zvaničnog kandidata, ali Francuska i Njemačka odlažu “brzo” članstvo u EU iz straha da će naljutiti ruskog lidera Vladimira Putina. Sa svoje strane, SAD su objavile dugačku listu mjera koje neće preduzeti u sukobu, umirujući Putina i olakšavajući Rusiji planiranje sljedećih koraka. Od početka o ukrajinskom članstvu u NATO nije bilo govora.

Politički lideri su ostvarili veliki dio “jedinstva” koje je transatlantska zajednica pokazala u suprotstavljanju Putinu od početka rata, ali stvarnost u Кijevu mora izgledati sasvim drugačije.

U vojnom smislu, Zapad je učinio mnogo da ojača odbranu Ukrajine, obezbeđujući količine protivtenkovskih i protivvazdušnih raketa, kao i artiljerijske haubice i municiju. Značajna finansijska pomoć, dronovi i navodna razmjena obavještajnih podataka ojačali su odbranu Ukrajine od Кijeva i Harkova.

FOTO: 
SERGEI ILNITSKY/EPA
FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA

Istovremeno, Bajdenova administracija i ključni evropski lideri povukli su čvrstu liniju odbijanjem da pošalju borbene avione, tenkove i raketnu artiljeriju velikog dometa osim u nominalnim količinama. Posledica toga je da je Ukrajini uskraćena mogućnost da vodi prave ofanzivne operacije ili čak da uspješno brani svoju teritoriju.

Ukrajina ne može da pobedi sve dok joj nedostaju ove sposobnosti, smatra analitičar i saradnik Atlantskog savjeta. Savremeni rat visokog intenziteta zahtijeva vazdušnu snagu i vatrenu moć velikog dometa. Bez njih, Ukrajina je osuđena na zamrznuti konflikt i verovatan gubitak Luganske i Donjecke oblasti zajedno sa okupiranom teritorijom na jugu zemlje koja je povezana sa Krimom.

Pročitajte još

Dosadašnji sukob je razotkrio iznenađujuće nedostatke ruskih snaga u kombinovanom ratovanju, logistici, obavještajnim i vazdušnim operacijama. Međutim, takvi nedostaci nisu trajni. Naprotiv, Rusija već pokazuje sposobnost da uči i prilagođava se.

Zapadne nade da će Putin pasti ili odustati su takođe iluzorne. Njegov rejting je i dalje visok i nedavno je potvrdio ambiciju Rusije da povrati bivše teritorije koje su nekada pripadale Ruskoj imperiji.

Barem od svog čuvenog govora 2007. na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, Putin je bio jasan i dosljedan u svom neprijateljstvu prema Zapadu i svojoj ambiciji da povrati rusku “veličinu”. Poslije Gruzije, Кrima, Donbasa, Sirije, a sada i Ukrajine, treba mu vjerovati na riječ.

FOTO: 
SERGEI ILNITSKY/EPA
FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA

U svom javnom diskursu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u više navrata potvrdio da Ukrajina neće dozvoliti drugim silama da je primoraju na dogovoreno rješenje kojim bi Rusiji ustupili kontrolu nad okupiranim teritorijama. Time bi Ukrajina ostala ekonomski osakaćena država.

Ali realnost je da Ukrajina ne može da preživi bez jake spoljne podrške. Uskraćujući Ukrajini ono što joj je potrebno da pobijedi, Zapad će primorati Zelenskog da sjedne za pregovarački sto i da Putinu teritorijalne dobiti koje su mu potrebne da bi pobijedio. Tako se ovo završava.

Šta onda? Mnogi tvrde da će strah od NATO odvratiti Putina od dalje agresije. Ali Putinovi sopstveni postupci i retorika pobijaju tu pretpostavku.

Iznad svega, rat u Ukrajini je naučio Putina da će NATO i EU učiniti sve da izbjegnu suočavanje sa njim. U tome leži prava opasnost.

Prihvati notifikacije