Društvo

ZARAŽENE JOŠ ČETIRI OSOBE U Srpskoj zabilježeni novi slučajevi korona virusa

U protekla 24 časa u Srpskoj je novi virus korona potvrđen kod još četiri osobe, a u laboratorijama Instituta za javno zdravstvo je urađeno 263 testiranja, kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

ZARAŽENE JOŠ ČETIRI OSOBE U Srpskoj zabilježeni novi slučajevi korona virusa
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Od ukupnog broja novopotvrđenih u protekla 24 časa, po jedna žena je srednje, mlađe i starije dobi, dok je jedan muškaraca srednje životne dobi.

Osobe su iz Banjaluke, Prijedora, Trebinja i Istočne Ilidže, a radi se o kontaktima sa osobama prethodno potvrđenim na virus korona.

Do sada je testirano niz zdravstvenih radnika, pa tako i u ovom ciklusu. U Banjaluci je testirano i osoblje iz jednog od staračkih domova – napominje Šeranić.

Od ukupnog broja uzoraka koji su testirani u proteklom danu, njih 147 je bilo iz lokalnih karantina ili iz izolacije karantinskog tipa, gdje se nalaze osobe prethodno potvrđene na korona virus.

U Srpskoj je 167 osoba do sada oporavljeno od virusa korona, najviše iz Banjaluke – 113 osoba, deset iz Laktaša i osam iz Kozarske Dubice, što su dobre vijesti, kaže ministar.

Do sada je novi virus korona u Srpskoj potvrđen kod ukupno 425 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS liječi se 107 pacijenata, od čega je njih 47 sa težom kliničkom slikom i kod njih su se razvile komplikacije na plućima.

Na staroj lokaciji klinike za plućne bolesti je 47 osoba, a u izolaciji u UKC na nalaz čeka šest osoba i one su na opservaciji.

Četiri pacijenta na respiratoru

U UKC je na intenzivnoj njezi sedam pacijenata, od čega je pet na respiratoru, a dva na kiseoničkoj maski.

Od pojave epidemije korona virusa, u UKC je zbrinuto ukupno 159 pacijenata, a do sada je otpušten 61 pacijent. Prosječno vrijeme boravka je osam dana. Najkraće vrijeme boravka je jedan dana, a najduže 21 dan.

U ovom periodu, dva pacijenta su skinuta sa respiratora i njihovo zdravstveno stanje i dalje se prati i dobro je.

U Doboju i Bijeljini trenutno se liječe po dva pacijenta, u Istočnom Sarajevu četiri, a u Trebinju jedan pacijent.

Dobri pokazatelji

Trenutno je pod zdravstvenim nadzorom 6.029 osoba, dok je ova mjera prestala za 16.857 osoba. Ministar Šeranić je naglasio da, kad je riječ o broju ljudi koji su napustili zdravstveni nadzor, imamo dobre pokazatelje.

Kad je riječ o karantinima na graničnim prelazima, u protekla 24 časa kroz njih je prošlo 26 osoba, što je, kako je rekao ministar, takođe zadovoljavajući podatak.