Društvo

ŽARIŠTE KOJE NE POPUŠTA U ovom gradu u Srpskoj svaki dan je DVOCIFREN BROJ zaraženih koronom

Banjaluka u posljednje vrijeme bilježi gotovo svaki dan dvocifreni broj novozarežnih korona virusom, a u proteklih 15 dana u najvećem gradu Srpske je 37 odsto zaraženih u odnosu na ukupan broj u cijeloj Republici Srpskoj.

ŽARIŠTE KOJE NE POPUŠTA U ovom gradu u Srpskoj svaki dan je DVOCIFREN BROJ zaraženih koronom
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Od 919 potvrđenih slučajeva od 14. septembra njih 329 živi u Banjaluci javno su podaci.

Po podacima koji se ažuriraju na sajtu Elektrotehničkog fakulteta, Banjaluka ima trenutno 1.086 aktivnih slučajeva od ukupno 2.695 aktivnih u RS. U Banjaluci se od korona virusa oporavilo 1.109 ljudi, dok je njih 64, nažalost, preminulo.

FOTO: EFTBL.NET
FOTO: EFTBL.NET

Na pitanje da li u Banjaluci gotovo svaki dan ima najveći broj zaraženih samo zato što u njoj živi najviše ljudi, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS Jelena Đaković Dević je ocijenila da to jeste jedan od osnovnih razloga.

Pročitajte još

– Razlozi su iste prirode kao i u drugim sredinama u kojima s vremena na vrijeme detektujemo povećan broj zaraženih, a to je nepoštivanje osnovnih preventivnih mjera. To su razne proslave, okupljanja koja za sobom vuku povećan broj zaraženih u određenom periodu – dodala je ona.

U Republici Srpskoj je kod ukupno 9.197 osoba potvrđen novi virus korona, oporavilo se 6.200 ljudi, dok su 302 osobe preminule.