Biznis

ZAŠTITA KLIME Coca-Cola HBC se obavezuje na nultu emisiju gasova staklene bašte do 2040.

Coca-Cola HBC  je danas najavila da se obavezuje na postizanje nulte stope stakleničkih gasova u cijelom svom lancu vrijednosti do 2040. godine.

ZAŠTITA KLIME Coca-Cola HBC se obavezuje na nultu emisiju gasova staklene bašte do 2040.
FOTO: PROMO

Putem postojećeg, odobrenog naučno utemeljenog cilja, do 2030. godine kompanija će za 25 odsto smanjiti svoje emisije u lancu vrijednosti u opsezima 1, 2 i 3*, uz dodatno smanjenje od 50 odsto u narednoj deceniji.  Kako bi se riješilo 90 odsto emisija u opsegu 3 koje su rezultat postupaka trećih strana, Coca-Cola HBC će proširiti svoju sadašnju saradnju s dobavljačima. Tamo gdje se emisije ne mogu u potpunosti eliminisati, kompanija će ih umanjiti ulaganjem u druge mjere zaštite klime.

– Ova obaveza je krajnje odredište putovanja koje smo započeli prije mnogo godina. U potpunosti je usklađena sa našom filozofijom da podržimo društveno-ekonomski razvoj naših zajednica i napravimo pozitivniji uticaj na okoliš.  Oboje je ključno za naš budući rast. Iako nemamo sve odgovore, naš plan, rezultati koje smo postigli i partnerski pristup nam ulijevaju pouzdanje da ćemo uspjeti – rekao je  Zoran Bogdanović, generalni izvršni direktor Coca-Cole HBC.

FOTO: PROMO
FOTO: PROMO

Jasan plan

Kako bi postigla svoj cilj Coca-Cola HBC će:

– Uložiti 250 miliona evra u inicijative za smanjenje emisija stakleničkih gasova do 2025.

– Dekarbonizovati dalje svoje poslovanje prelaskom na 100 odsto obnovljivu električnu energiju i niskokarbonske izvore energije kroz stalna poboljšanja i inovacije u oblasti energetske efikasnosti.

– Ubrzati svoje putovanje ka kružnijem pristupu ambalaži s nižim udjelom karbona većom upotrebom rPET ambalaže, usvajanjem opcija bez ambalaže i opcija ponovnog punjenja, uklanjanjem plastike u sekundarnoj ambalaži.

– Uvesti energetski efikasne i ekološki prihvatljive frižidere za kupce.

– Smanjiti emisije iz sastojaka poljoprivrednog porijekla.

– Provesti program Green fleet kako bi svoj vozni park prebacili na alternative koje su potpuno bez ili su sa niskim udjelom karbona.

Osim toga, Coca-Cola HBC uvela je ciljeve smanjenja emisije CO2 kao jedan od elemenata u svojim dugoročnim poticajnim planovima.

Izuzetni rezultati

Coca-Cola HBC je jedna od prvih kompanija koja se obavezala i ostvarila naučno utemeljene ciljeve.

U posljednjoj deceniji, kompanija je prepolovila svoje direktne emisije, a plan redukcije CO2 do 2030. godine već je podržan i odobren u skladu s nastojanjem da se porast globalne temperature ograniči na 1,5 °C iznad nivoa prije industrijske revolucije.

U martu 2021. godine Coca-Cola HBC je prema Dow-Jonesovom indeksu održivosti ocijenjena kao najodrživija svjetska kompanija za proizvodnju pića, po peti put u posljednjih sedam godina, čime je postigla svoju najveću ocjenu ikada. Takođe je rangirana među najboljima u održivosti po ESG parametrima kao što su CDP, MSCI ESG i FTSE4Good.

* U skladu s metodologijom koju koristimo, razlikujemo tri kategorije izvora emisija stakleničkih gasova koje mjerimo i o kojima izvještavamo:

– opseg 1 – direktne emisije koje dolaze od goriva korištenog u našim punionicama, kancelarijama i distributerskim centrima, kao i od goriva našeg voznog parka

– opseg 2 – indirektne emisije koje su rezultat naših poslovnih aktivnosti, struja i ostali izvori energije koje koristimo

– opseg 3- sve indirektne emisije stakleničkih gasova unutar našega  lanca vrijednosti, kao što su emisije nastale proizvodnjom sirovina koje koristimo (šećer, voćni koncentrat i ambalaža), emisije nastale od električne energije koja napaja frižidere kupaca te emisije goriva partnera u logistici i prevozu.

Emisije stakleničkih gasova iz opsega 1 i 2 čine 11 odsto ukupne emisije, dok najveći dio emisija dolazi iz opsega 3. 

Više informacija pronađite na ovom linku.

A.E.

.

Prihvati notifikacije