Politika

"Zaštititi Republiku Srpsku" Šarović upozorava da u Ustavu nigdje ne piše da BiH ima svoju imovinu

Predsjednik SDS Mirko Šarović, kaže da posljednja odluka Ustavnog suda BiH kojom se neustavnim proglašavaju odredbe Zakona o šumama Republike Srpske u dijelu u kojem se kao njihov vlasnik određuje Republika Srpska, je nastavak prakse derogacije Republike Srpske i mijenjanja ustavnog uređenja unutar BiH.

"Zaštititi Republiku Srpsku" Šarović upozorava da u Ustavu nigdje ne piše da BiH ima svoju imovinu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Umjesto da bude tumač ustava, Ustavni sud BiH je na sebe uzeo ulogu ustavotvorca. Zato je neophodno sazvati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi donijeli odluke kako izaći iz ove situacije i zaštititi Republiku Srpsku- ocijenio je predsjednik SDS Mirko Šarović.

Dodaje da u Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima svoju imovinu niti joj se daju nadležnosti nad šumama i poljoprivrednim zemljištem, dok je Ustav Republike Srpske jasan i kaže da Srpska ‘štiti i reguliše svojinske i obligacione odnose’.

Pročitajte još

– Da su šume zaista vlasništvo BiH zar neko misli da Pedi Ešdaun 2005. godine i njih ne bi obuhvatio Zakonom o zabrani raspolaganja državnom imovinom Republike Srpske i stavio van snage Zakon o šumama Republike Srpske?- naveo je Šarović.

Predsjednik SDS upozorava da šume čine 70% teritorije Republike Srpske.

– Ustavni sud BiH prethodno je državnom imovinom proglasio 85 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta i u slučaju HE ‘Buk bijela’, ‘Foča’ i ‘Paunci’ doveo u pitanje i pravo Republike Srpske na dodjeljuje koncesije. Sve ove odluke su vrlo opasan presedan- naglašava Šarović.

Prihvati notifikacije