Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ZAŠTO SAM DOZVOLILA DA ME LIJEČI ENERGIJOM” Burne reakcije zbog članka o Karadžiću

Svijet
Autor:

Foto: EPA/Yves Herman

Novinarka Njujork tajmsa, koja je napisala knjigu o Radovanu Karadžiću, opisala je kako mu je dopustila da je “liječi energijom”.

Njen članak je izazvao veliki broj komentara i kritika na društvenim mrežama.

– Nekoliko puta Radovan Karadžić želio je da mi pokaže svoje vještine u polju energetskog liječenja. Prvi je bio 23. januara 2015. godine, tokom trećeg od 12 četvorosatnih razgovora koje smo vodili između oktobra 2014. i novembra 2016. Godine – navodi novinarka Džesika Stern u članku objavljenom u magazinu Njujork tajms pod nazivom “Zašto sam dozvolila osuđenom ratnom zločincu da praktikuje liječenje energijom na mom tijelu?”.

– Sjedeli smo u svojim stolicama za malim drvenim stolom u sobi koju nam je dodijelio zatvor UN u Hagu. Karadžić je tokom perioda bjekstva stvorio novi identitet. Smršao je 30 kilograma i narasla mu je duga kosa. Takođe, imao je i novu profesiju. Tako je bivši predsjednik RS postao Dragan Dabić, iscjeljitelj energijom koji nudi lijekove koji liječe bolesti kao što su neplodnost i brojne druge. Sada, sjedio je preko puta mene, čovjek koji je proglašen krivim za genocid u zločine protiv čovječnosti – navodi autorka.

Kako dodaje Stern, “opasan je ovo posao”.

– Opasan je ovo posao, proučavanje nasilnika ili jednostavno muškaraca koji podstiču nasilje. Moram da ih slušam bez predrasuda. Moram da se prepustim njihovoj slici o sebi. Pokušavam da lebdim iznad sebe, prateći reakcije. Tako sam znala da ću umjesto kao ratnog zločinca morati da ga posmatram kao uglednog psihijatra i mistika, kada sjednem ispred njega – kaže ona.

Ona je upitala Karadžića zašto odlučio baš da se krije pod maskom iscjeljitelja.

– Da li je zaista istina da vas niko nije prepoznao kada ste bili prerušeni? – upitala je i Stern i navela da se Karadžić tada nasmijao.

– To zapravo nije bila maska – rekao joj je.

Ona tvrdi da je zaista zainteresovan za bioenergetsko izliječenje i dalje opisuje kako joj je o govorio o svom interesovanju za tu praksu još od mladosti, ali da to nije bilo prihvatljio u svijetu medicine iz koga i on kao psihijatar potiče.

Stern je opisala i kako se osjećala dok je provodila vrijeme sa ratnim zločincem.

– Podsjetila sam sebe da, iako je osuđen za genocid, nikada nije bio osumnjičen da je sam počinio nasilna djela. Nisam mislila da će me zadaviti. Ali znala sam da dežurni stražar, koji je trebalo da nas nadgleda i čuva, sjedi za stolom i besposleno prelistava stranice časopisa. Do tada sam već znala, pošto sam provela mnogo dana gledajući ga na sudu i nekih 10 sati razgovarajući s njim jedan na jedan, da kakav god da je taj čovjek, kakvo god zlo da je mogao da počini ili nadgleda, on je takođe bio vjernik u božansko. Rekla sam sebi da ću biti više ili manje bezbjedna sa njim, čak i ako mi se fizički približi – ispričala je ona.

Na njegovo pitanje da li želi da joj pokaže kako to funkcioniše, ona je odgovorila “da”.

Zatim je opisala kako joj je dodirivao dlanove i kružio oko nje, a ona je osetila neke čudne senzacije.

– Kada smo bili mladi psihijatri, moja supruga i ja smo postali zainteresovani za bioenergiju. Sastavio sam dlanove i osjetio nešto poput magneta. Pokušao sam to sa suprugom. Stavio sam šaku iznad njene ruke i shvatio da mogu bukvalno da je pomjeram. Onda sam primjetio da mogu da ljudima izliječim glavobolju – rekao je Radovan, a navodi američka profesorka u svom članku.

Džesika Stern potom piše da je Karadžić počeo da govori brže, sa boljim engleskim akcentom.

– Uradili smo to istraživanje, ali smo ga čuvali kao tajnu. Stavio sam ruku u ledenu vodu. Moja supruga je mogla da osjeti kako mi se šaka smrzava. Ali ukoliko bih stavio šaku blizu nje, osjetila bi intenzivnu toplotu. Tada sam shvatio da toplota ne dolazi od mene, bio je to Sveti duh – rekao je on.

Na pitanje zašto su to čuvali kao tajnu, Radovan je naveo:

– Da, to je uobičajeno u istočnoj Evropi, ali nije medicina ljekara i naučnika. Sada ima mnogo zainteresovanih za takve stvari, ali pričam o događajima od prije 40 godina. Želite li da vam pokažem kako djeluje – upitao je Karadžić američku profesorku.

Burne reakcije

Članak, koji je dio knjige “Moj ratni zločinac: Lični susret sa arhitektom genocida” je na društvenim mrežama naišao na veliki broj komentara, uz reakcije i osude.

U jeku reakcija i komentara na društvenim mrežama, nastao je i hashtag #boycottNYT u kome se poziva na bojkot magazina “Njujork tajms”.

– Mnogi od ovih pokušaja humanizacije Karadžića su jako uvredljivi – stoji u jednom od tvitova.

Aleksandar Saša Hemon je na to odgovorio i istakao da je napisao članak o ratnim zločincima za “Njujork tajms” u periodu “kada nisu bili kul kao što su danas”.

(N1, Njujork Tajms, B92)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO