Politika

ZAŠTO SE TUNEL NE ZOVE „1. OŽUJAK“ Lovrinović traži hrvatski jezik na auto-putu u Federaciji

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ BiH u Predstavničkom domu BiH  Nikola Lovrinović požalio se da hrvatski jezik nije dovoljno zastupljen u Federaciji BiH.

ZAŠTO SE TUNEL NE ZOVE „1. OŽUJAK“ Lovrinović traži hrvatski jezik na auto-putu u Federaciji
FOTO: KLIX/RAS SRBIJA

Kao primjer je naveo zvanične natpise na služenim prostorijama u Parlamentarnoj skupštini BiH na kojima nema dovoljno hrvatskog, ali ni srpskog jezika.

Ja mislim da je to obaveza službe, i ja sam razgovarao sa direktorom te službe, on je rekao da nema ni dovoljno sredstava da to sve izmijeni, ali ja mislim da se to mora napraviti – rekao je Lovrinović na posljednjoj sjednici parlamenta.

Foto: N1
Foto: N1
Nikola Lovrinović

Potom se osvrnio na naziv tunela u Federaciji BiH koji se zvanično zove „1. mart“ i nalazi se na auto-putu između Sarajeva i Zenice.

-Tunel je javni objekat i rekao sam i pitao kada će se i tamo napisati na sve tri službena jezika, dakle naziv tog tunela? Odgovoreno mi je da je to riješeno znakovima pored puta, što nije točno naravno. To nisu znakovi pored puta, to je naziv tunela. Podsjetiću vas on se zove Prvi mart, a trebao bi se, dakle, napisati na sve tri službena jezika. Naravno da ću na ovome istrajati i naravno da ću od službe tražiti da se to uradi, a ako nema sredstava za ovu godinu, da se pripreme sredstva za narednu godinu i da se to u Parlamentarnoj skupštini mora ispoštovati. Tu nema nekakve dobre volje – zaključio je Lovrinović.