Politika

ZAŠTO SU DNS I SNSD JOŠ ZAJEDNO Koalicija živi zbog lokalnih izbora i Sarajeva

Lokalni izbori u Republici Srpskoj u oktobru iduće godine i aktuelno sabiranje ruku na nivou BiH – najjače su kopče koje SNSD i DNS drže zajedno u koaliciji, bez obzira na pritajeni sukob.

ZAŠTO SU DNS I SNSD JOŠ ZAJEDNO Koalicija živi zbog lokalnih izbora i Sarajeva
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Odnosu dvije najveće koalicione stranke poljuljani su duže od godinu dana, a kulminiralo je proteklog vikenda kada je DNS saopštio da „zaustavlja djelovanje“ u koaliciji.

Kako tvrde sagovornici Srpskainfo, DNS se još nije odlučio da napusti koaliciju najmanje iz dva razloga.

Prvo, nisu svi u partijskom vrhu za tu opciju, što znači da bi raskid sa SNSD vjerovatno značio novo cijepanje stranke.

Drugo, napuštanje koalicije značilo bi da bi funkcioneri DNS ostali bez posla, ili bi se morali prikloniti nekoj od drugih partija u vlasti.

Kada je riječ o SNSD, oni bi vjerovatno istjerali DNS iz koalicije da nisu tako blizu lokalni izbori. Trenutno postoje procjene da bi pobjeda SNSD bila neizvjesna u više od 20 opština i gradova u RS ako bi na izbore izašli bez podrške DNS. Zato se procjenjuje da će sadašnja pat pozicija potrajati upravo do oktobra 2020. da bi se vidjelo kako ko stoji na lokalu – tvrde naši izvori.

Komunikolog Borislav Vukojević smatra da DNS trenutnim izlaskom iz koalicije ne bi ništa značajno promijenio jer je Demos taj koji garantuje vlasti stabilnu većinu.

Foto: Privatna arhiva/Srpskainfo
Foto: Privatna arhiva/Srpskainfo

– Ono što se može promijeniti je plan za lokalne izbore sljedeće godine, jer je DNS i dalje u problemu u njihovom dugogodišnjem centru Prijedoru. SNSD trenutno i tamo kontroliše većinu. Međutim, mislim da je ponovo problem motivacija: nije motiv DNS da učini neku promjenu u društvu, nego da sebi izgradi bolju poziciju u raspodjeli pozicija – kaže Vukojević za Srpskainfo.

Politikolog Neboja Tojagić naglašava da bi definitivni razlaz SNSD i DNS značio da smo još dalje od formiranja Savjeta ministara BiH, ako se ne bi desilo da vlast na nivou BiH ipak bude konstituisana prije tog razlaza. Inače, DNS u PS BiH ima jednog poslanika Nenada Nešića.

– Ako bi DNS prišao SDS i PDP, opet ne bi bilo dovoljno ruku da se izabere Savjet ministara. Problem je što se na niviou BiH u ovom momentu niko ne bavi sabiranjem nego oduzimanjem. Svi rade na tom da skinu koju ruku od ovih drugih i zato smo tu gdje jesmo. Kada je riječ o Narodnoj skupštini RS, izlaskom DNS iz koalicije nestala bi sigurna dvotrećinska većina. Međutim, ne vidim neke velike promjene koje bi za SNSD bile toliko nužne da im je neophodna tolika većina – kaže Tojagić za Srpskainfo.

Podsjeća da je „proces razdvajanja“ SNSD i DNS počeo nakon izbora, poluzvaničnim pričama o „mangupima“ u DNS, da bi se sada prešlo s riječi na djela.

– Mislim da je okidač bio promjena skupštinske većine u Prijedoru koji je zadnja linija odbrane DNS. To je u DNS jasno shvaćeno kao napad. Zanimljivo, tamo SNSD napada zajedno s PDP na DNS, dok, primjera radi, u Banjaluci PDP glumi neku drugu priču, a DNS je dobio načelnicu odjeljenja za razvoj Banjaluke. Ali, bez obzira na to, DNS je svjestan da lagano gubi tlo pod nogama, da mu dolaze lokalni izbori – kaže Tojagić.

Foto: N1/Screenshot
Foto: N1/Screenshot
Nebojša Tojagić

Kao bitnu činjenicu za ovu priču Tojagić napominje da je SNSD ranije najavio da će imati svoje kandidate za načelnike u svim lokalnim zajednicama u RS, što je signal za Prijedor, ali i neke opštine koje drži DNS.

Pročitajte još

– Istina, SNSD je imao svog kandidata za gradonačelnika Prijedora i na prošlim izborima, ali se nije baš proslavio. S druge strane, DNS nije imao kandidata za Banjaluku koji bi smetao kandidatu SNSD. Sada postoje informacije da bi kandidat DNS na idućim izborima u Banjaluci mogao da bude Milan Radović. To će sve vjerovatno zavisiti od razgovora Marka Pavića i Milorada Dodika. Bez obzira na to, u Banjaluci su stvari poprilično jasne, tu je SNSD u ogromnoj prednosti koja bi relano posmatrano mogla samo da raste, za razliku od DNS koji je u fazi povlačenja na području Prijedora. I tamo je jedan broj ljudi napustio DNS i prešao u Demos. Ako DNS bude dalje od vlasti, siguno je da će u tom slučaju ostati bez većeg broja članova. Zato DNS satjeran uz zid traži razgovore sa Dodikom, ne bi li bilo ispoštovano ono što je potpisano pred izbore. Ako to sada ne urade, mislim da će do izbora biti u bezizlaznoj situaciji – analizira Tojagić.