Hronika

Zašto su MUP i Tužilaštvo vjerovali osuđivanoj osobi: Nema dokaza da su inspektori Trivun i Stankić izvršili krivično djelo, najavljena tužba

Republičko javno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv policijskih inspektora iz Bijeljine, Milana Trivuna i Predraga Stankića, zbog krivičnog djela trgovina uticajem i sprečavanje dokazivanja.

policajci ispred Republičkog javnog tužilaštva
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Srpskainfo je o ovoj akciji, koja je imala kodni naziv „Beta 2“, pisala prije godinu dana kada je Okružni sud u Banjaluci odbio da odredi pritvor dvojici inspektora uz obrazloženje da nema ni osnovane sumnje da su oni izvršili krivično djelo.

Policijski inspektor Milan Trivun izjavio je za Srpskainfo da 23 godine radi kao policijski službenik, te da do pomenutog slučaja nije imao ni mrlje u karijeri. Ujedno ističe da je ogorčen, jer je kompletan postupak bio zasnovan na iskazu osobe koja je osuđivana u više navrata!

MILAN TRIVUN INSPEKTOR
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
Milan Trivun

Zbog agonije kroz koju su njegova porodica i on lično prošli u proteklih godinu dana najavio je tužbu. Precizira da mu je jasno da u ovoj tužbi ne može tužiti pojedince, pa će tužiti Republiku Srpsku.

Istovremeno, prijava zbog davanja lažnog iskaza biće podnesena i protiv M.J.

Inspektori Trivun i Stankić, koji su nakon hapšenja bili suspendovani, teretili su se da su u maju prošle godine u Bijeljini ostvarili kontakt sa M.J. tako što ga je, navodno, osumnjičeni Stankić pozvao telefonom da se nađu u lokalu u Bijeljini.

Predrag Stankić inspektor
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
Predrag Stankić

Nema dokaza

Trivuna i Stankića sumnjičili su da su od M.J. uz odgovarajuću novčanu naknadu tražili da promijeni iskaz koji je dao kao oštećeni u drugom postupku protiv osumnjičenih za iznudu, a koji se vodio u Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini.

Godinu dana nakon akcije „Beta 2“, Republičko javno tužilaštvo je utvrdilo da nema dovoljno dokaza da su inspektori MUP RS Trivun i Stankić izvršili krivično djelo.

U naredbi o obustavljanju istrage navodi se, između ostalog, da je istraga pokrenuta na osnovu izjave svjedoka – oštećenog M.J, za koga inspektor Milan Trivun ističe da je višestruko osuđivana osoba.

Pročitajte još

U cilju dokazivanja krivice osumnjičenih inspektora, Republičko javno tužilaštvo koristilo je i posebne istražne radnje u vidu tajnog praćenja i snimanja telefonskih razgovora, te korištenja prikrivenih istražilaca i informatora, ali ni to nije doprinijelo da se utvrdi odgovornost Trivuna i Stankića. Naprotiv.

– Ne želim da napadam ni MUP RS, ni državu, ali ću kroz sudski postupak tražiti da se utvrdi svačija odgovornost za ovu farsu – istakao je Trivun.

Utvrditi pozadinu slučaja

Upitao je ujedno kako je moguće da je Republičko javno tužilaštvo dozvolilo sebi da bude dovedeno u zabludu od strane jednog osuđivanog lica.

– Na osnovu izjave tog lica pokrenuta je istraga, te su primjenjivane i posebne istražne radnje protiv mene i kolege. Na kraju je sve završeno spektakularnim hapšenjem i zatraženo je određivanje pritvora protiv nas. Sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci još prije godinu dana utvrdio je da nema ni osnovane sumnje da smo izvršili krivično djelo za koje se teretimo i pustio nas je na slobodu. Dakle, ne radi se o tome da nema dovoljno dokaza, kako je navedeno u naredbi o obustavljanju istrage, već nema nijednog dokaza da smo izvršili krivično djelo za koje smo bili osumnjičeni – istakao je policijski inspektor Milan Trivun.

FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

On je istovremeno pozvao nadležne u MUP Republike Srpske i Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti da provedu interni postupak kako bi se utvrdila pozadina cijelog slučaja u kojem su dvojica policijskih inspektora iz Bijeljine uhapšena i osumnjičena za krivično djelo trgovine uticajem.

– U slučaju da bude interesa i pokrene se ovakav postupak, ja sam spreman svjedočiti o svojim saznanjima i razlozima koji su doveli do toga da se protiv mene i kolege pokrene istraga – zaključio je Trivun.

Njegovu izjavu potvrdio je i inspektor Stankić protiv koga je takođe obustavljena istraga u ovom slučaju.

Nije bilo ni osnovane sumnje

Sudija za prethodni postupak Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Banjaluci, Branimir Jukić, u startu je odbio da odredi pritvor dvojici inspektora, o čemu je Srpskainfo pisala još u avgustu prošle godine, jer nije bilo ni osnovane sumnje da su Trivun i Stankić izvršili krivično djelo za koje su teretili.

– Odbijen je kao neosnovan prijedlog za određivanje pritvora Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga protiv M.T. i P.S, osumnjičenih za krivično djelo trgovina uticajem u sticaju sa krivičnim djelom sprečavanje dokazivanja, jer ne postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni učinili navedena krivična djela, te se isti imaju odmah pustiti na slobodu – navodilo se u rješenju Okružnog suda Banjaluka, koje je kasnije potvrdilo i krivično vijeće ovog suda.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu