Svijet

ZAŠTO TRAMP NIJE SMIO DA PROGLASI POBJEDU Ključni glasovi se tek prebrojavaju, a tu leži NAJVEĆA OPASNOST

Nikada neizvjesnija izborna noć u Americi postala je izborno jutro, a nijedan od kandidata i dalje ne može da proglasi pobjedu. To ipak nije spriječilo Donalda Trampa da najavi proslavu.

ZAŠTO TRAMP NIJE SMIO DA PROGLASI POBJEDU Ključni glasovi se tek prebrojavaju, a tu leži NAJVEĆA OPASNOST
FOTO: DAN ANDERSON/EPA

U svom prvom obraćanju od objavjivanja ranih rezultata republikanski kandidat i aktuelni predsjednik rekao je da, što se njega tiče, pobjeda njegova, prenosi Blic.

– Pobijedili smo u Floridi i to je velika pobjeda. Pobijedili smo u velikoj državi Ohajo, kao i u Teksasu. Osvojili smo i Džordžiju. Jasno smo pobijedili i u Sjevernoj Karolini – poručio je Tramp.

Međutim, prebrojavanje glasova donijelo je nekoliko preokreta i još nije gotovo. Evo zašto se može ispostaviti da su se republikanci prerano obradovali.

Naveća opasnost za Trampa

Razlog zbog kojeg je trebalo dvaput da mjeri, a jednom da siječe prije svoje ishitrene izjave je isti onaj zbog kojeg je on nedjeljama pokušavao da delegitimiše izbore – glasanje putem pošte.

Zbog pandemije korona virusa, ove godine je rekordan broj Amerikanaca glasao ranije putem pošte. Skoro 100 miliona birača odlučilo se na ovaj vid glasanja, a kada su ankete pokazale da većina njih spada u pristalice demokrata, Tramp je počeo sa neutemeljenim tvrdnjama da je glasanje putem pošte podložno prevarama.

U međuvremenu su neke savezne države odlučile da prebrojavanje tih glasova može da traje danima nakon izbornog dana, čime su usporile finiš trke. Države su uglavnom sa prebrojavanjem takvih glasova počele satima nakon zatvaranja birališta, a prebrojavanje funkcioniše tako što se otvaraju džakovi sa listićima pristiglim iz pošte.

Zbog toga su glasovi pristigli putem pošte uračunavaju u ukupan zbir sporo i uglavnom kada se akumulira veći broj, što je dovelo do nekoliko bitnih preokreta tokom noći.

Preokreti

Najprije je Tramp uspio da osvoji Ohajo nakon što je Bajden u toj državi vodio do kasno u noć, a prije nekoliko sati situacija se preokrenula u korist Bajdena u Viskonsinu, jednoj od ključnih “kolebljivih” država.

Nakon što su prebrojani poštanski glasovi u gradu Milvokiju, na osnovu 95 odsto njih, Bajden je poveo za tijesnih 49.39 odsto, u odnosu na Trampovih 49.13 odsto. Još oko 32.000 poštanskih glasova tek treba da se prebroje u Viskonsinu.

U Pensilvaniji, još jednoj od država u kojoj se “lome koplja”, prebrojano je tek 35 odsto glasova pristiglih poštom. Slična situacija je i u Mičigenu, koji je Bajdenu pored Viskonsina dovoljan za pobjedu poslije osvojene Arizone.

A ako se uzme u obzir da su demokratske pristalice bile sklonije glasanju putem pošte, jasno je zašto rezultat neće biti izvjesan sve dok se ne prebroje svi poštanski glasovi.

Šta Tramp može da uradi ako izgubi Viskonsin?

Ako Tramp na kraju izgubi u ovoj državi sa 10 elektorskih glasova, to će biti veliki udarac za njega. Međutim, pravila kažu da kandidat koji izgubi za manje od jedan odsto, što je trenutno stanje, ima pravo da traži ponovno brojanje glasova.