Banjaluka

ZASTOJ U PROVOĐENJU PROJEKATA Nove “male intervencije” pomijeraju za bolja vremena

Za ovu godinu je najavljena realizacija osam novih “malih intervancija”, projekata čiji je cilj da se pojedini prostori u Banjaluci oplemene i uljepšaju, ali će njihovo provođenje na terenu biti prebačeno za narednu godinu.

ZASTOJ U PROVOĐENJU PROJEKATA Nove “male intervencije” pomijeraju za bolja vremena
FOTO: GRAD BANJALUKA

U pitanju je višegodišnji plan čija je realizacija počela lani, a kroz koji treba biti obuhvaćeno više od 150 lokacija u gradu. Na tim mjestima je evidentiran potencijal i mogućnost da se kroz razne radove prostor prilagodi određenoj javnoj namjeni.

I u ovom slučaju glavni uzrok usporavanja u realizaciji je aktuelna epidemiološka situacija, koja je negativno uticala na dva aspekta. Prvi je finansijski, jer su sredstva koja je Grad odvojio za ove namjene preusmjerena na borbu protiv virusa korona, a drugi se odnosi na zabranu bilo kakvog većeg okupljanja. Naime, pojedine aktivnosti Tima za male intervencije predviđaju volonterske akcije, koje na jednom mjestu zahtijevaju okupljanje velikog broja ljudi, što je u trenutnoj situaciji nemoguće.

– Sredstva za realizaciju malih intervencija su povučena i usmjerena za borbu protiv virusa korona, što je i razumljivo, ali mi ipak nastavljamo da radimo u okviru trenutnih mogućnosti – kazala je član ovog Tima Diana Stupar.

“Kružni tok”

Tako će, prema njenim riječima, ove godine biti završeni projekti koji su započeti lani, i to: gradska česma, klupa u parku pored zgrade pozorišta, čiji su izgled izabrali građani, a oslikaće se i četvrti prolaz u Gospodskoj ulici.

Tim za male intervencije, uz podršku Gradske uprave, poziva građane da se aktivno uključe u ove aktivnosti i predlože projekte koji bi bili uvršteni u plan uređenja grada za iduću godinu. #banjaluka

Posted by Grad Banja Luka on Wednesday, September 11, 2019

Kada su u pitanju projekti čija relizacija najavljena za ovu godinu, Stupareva kaže da će se truditi da pripreme sve što je neophodno kako bi dogodine mogli početi s njihovom realizacijom.

Jedan od njih je i „Kružni tok“, projekat koji traži jedinstvena dizajnerska rješenja za postojeća i nova kružna ostrva.

– Za realizaciju je potrebna mnogo veća investicija od sredstava koje imamo, a pošto je bio plan da se tu uključe priznati umjetnici, to ne možemo izvesti za malo novca. Zato sve pripremamo da bi u idućoj godini imali idejna rješenja, pa da idemo u realizaciju – objasnila je ona.

“Didirni Vrbas”

Za ovu godinu je bio najavljen i projekat „Dodirni Vrbas“, koji je predviđao niz intervencija na desnoj obali Vrbasa sa strukturama uz vodu, koje bi bile realizovane uz pomoć građana.

– Pripremljena je dokumentacija, knjižica s desetak radova instalacija koji se bave tom temom ali sredstava su povučena – navela je Stupareva.

Kroz projekat „Art džep“ su studenti arhitekture i akademije umjetnosti trebali zajednički doći do projekata raznih intrvencija u prostoru, ali i to je pojava virusa korona osujetila.

U sličnom problemu se našao i projekat „Pospremanje grada“. On je stavljen na čekanje, jer predviđa učešće oko 100 volontera u čišćenju pojedinih lokacija gradu, što trenutno nije moguće.

Za ovu godinu još je bila najavljena i realizacija projekata: „Urbani džepni park“, „Zelena rupa“, „Mislilac“, „Zeleni parking“,  „Ulična galerija“, „Pazi stepenice“, „Parkić-bajpas“, „UNIpark“, „Artkontejner“ i „Udomi drvo“.