Politika

ZASTRAŠIVAO SVJEDOKE Nasim Haradinaj nakon saslušanja pred sudom u Hagu ostaje IZA REŠETAKA

Potpredsednik Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj popodne će biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjavanja o krivici povodom sumnji za zastrašivanje svjedoka.

ZASTRAŠIVAO SVJEDOKE Nasim Haradinaj nakon saslušanja pred sudom u Hagu ostaje IZA REŠETAKA
FOTO: OXYGEN/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je prošle nedjelje uhapšen na Kosovu po nalogu sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća, zbog sumnje da je izvršio krivična djela zastrašivanje svedoka, odmazda i povreda tajnosti postupka i prebačen je u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća.

Na današnjoj sednici, sudija bi trebalo da Haradinaju predstavi nalog za hapšenje kojim se tereti za pokušaj krivičnog djela zastrašivanje svjedoka, odmazdu prema svjedocima i povredu tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka, a potom da ga pozove da se odmah ili u roku od 30 dana izjasni o krivici.

Konkretno, u nalogu za hapšenje navodi se da je Haradinaj držao konferencije za novinare  7, 16. i 22. septembra gdje je dijelio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, gdje je takođe imenovao pojedine (potencijalne) svjedoke i dao informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svjedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

Opasnost od ponavljanja djela

Na isti način je potencijalne svjedoke izložio opasnosti po njihovu bezbjednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svjedočenja pred istražiteljima tužilaštva.

Haradinaj se tereti i za krivično djelo povrede tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

U pritvoru u Hagu će biti zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi morao da ometa predstojeće krivične posutpke koji će se voditi pred Specijalizovanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična djela za koja se već sumnjiči.

On je uhapšen u petak na Kosovu, a nešto ranije uhapšen je i Hisni Gucati, šef Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izručeni Hagu.

Gucati se tereti za ista krivična djela, a Specijalizovani tužilac je prije nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svedoke u predstojećm postupcima.

Privođenje Gucatija sudiji za prethodni postupak još nije zakazano.