Društvo

"Zatekao sam OČAJAN PRIZOR" Miroslav doživio NOĆNU MORU svakog voćara, aprilski mraz uništio plodove šljiva

Noćnu moru svakog voćara ovog proljeća na svojoj koži osjetio je Miroslav Puškić iz Prijepolja.

voćnjak
FOTO: RINA

Godinama unazad on ima plantaže jabuka i šljiva u koje ulaže velika sredstva i vodi računa o svakom stablu i svakom plodu, ipak priroda je ovog aprila ipak bila jača i aprilski mraz već sad je potpuno desetkovao rod šljiva.

– Tokom vikenda dogodilo se ono od čega smo strijepili, temperatura se tokom noći spustila ispod nule. Kad sam ujutru došao da obiđem voćnjak, zatekao me je očajan prizor. Svi plodovi šljive koji su se zametnuli jer je vegetacija zbog visokih temperatura krenula ranije, bili su crni. Tome nema spasa, rod je uništen potpuno, a šteta je ogromna – kaže Miroslav.

Voćnjak u kom se nalazi šljivik čiji rod je za ovu godinu potpuno uništen, nalazi se na u selu Čadinje na oko 500 metara nadmorske visine. Poražen slikom koju je ugledao, Miroslav još uvijek nije skupio hrabrosti da obiđe drugi voćnjak u selu Donje Babine.

– Očekivani rod je bio oko 150 tovara po stotinu kolograma, a ove godine neće se ubrati ni pet šljiva bukvalno u voćnjaku. Prije toga sam uradio sve što je potrebno, potpuno okrečio stabla, zaštitio od štetočina, odradio sve potrebne procese ali od mraza nema spasa. Čitav trud i ulaganje, nestalo je tokom jedne noći. To je taj rizik kad imate fabriku pod otvorenim nebom – kaže ovaj voćar.

Pročitajte još

Osim šljiva Miroslav ima i zasade jabuka, ali zbog stanja u kom se plodvi trenutno nalaze na njima nije mogao da utvrdi tačnu štetu.

Nakon snijega u aprilu, agronomi su isticali da snježne padavine neće pričiniti štetu na voću, a da jedina opasnot vreba od mraza. Upravo ta muka je zadesila Miroslava iz Prijepolja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu