Društvo

Zbog lijepog vremena radovi u povrtarstvu ove godine krenuli ranije: Aprilska zima prijetnja ranim usjevima

Zbog lijepog vremena radovi u povrtarstvu krenuli su još prije 20 dana, ali nije rijedak slučaj da se zima „vratiti“ u aprilu, pa da niske temperature i mraz kumuju ranom povrću, ali i voću.

Zbog lijepog vremena radovi u povrtarstvu ove godine krenuli ranije: Aprilska zima prijetnja ranim usjevima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predsjednik Udruženja povrtara Srpske Darko Ilić za Srpskuinfo kaže da su radovi u povrtarstvu krenuli prije više od dvije sedmice, te ističe da je sjetva crnog luka završena.

-Crni luk je otporan na mraz i na „stresove“ niskih i visokih temperatura, a krompir je trenutno u fazi pripreme i kalemljenja, jer čekamo stabilizaciju vremena – rekao je Ilić.

Objasnio je da početkom marta i nije period kada je preporučljivo da se nešto značajnije počne raditi, ali ako vremenski uslovi  dozvole sjetva krompira će u narednih 10 do 15 dana biti u punom kapacitetu.

U narednih 10 dana, kako kaže,  i kupus bi mogao da ide u plastenike, dob bi dio mogao i na otvoreno.

MRAZ I REPORAMETRIJAL

Od mraza, kako objašnjava, starhuju sve do petog mjeseca i kada god da se on dogodi problem je.

Ilić kaže da su cijene mineralnih gnojiva značajno pale, ali je cijena sjemenskog materijala značajno skočila.

 -Najveća potražnja trenutno je za sjemenskim krompirom kojeg manjka u poljoprivrednim apotekama, ali proizvođači koji se godinama ovim bave svoje zalihe su naručili već u decembru – rekao je Ilić.

Poljoprivredni proizvođač Branko Mastalo kaže da nije rijedak slučaj da se zima zna „vratiti“ u aprilu, te ističe da bi se u tom slučaju niske temperature i mraz, negativno odrazile na rano povrće.

-Pojedini proizvođači su već sadili krompir, a ima i onih koji čekaju da prođe period najavljene kiše, pa će za nekoliko dana krenuti u sadnju krompira i luka, kao i kupusa na otvorenom. Oni bi mogli imati problema, ako bi došlo do kasnih mrazeva – rekao je Mastalo. Istakao je da je i sam pripremio hektar zemlje za rani krompir i čim se ustabili vrijeme kreće na posao.

– Naše je samo da radimo, a na vremenske prilike (neprilike) niko ne može uticati – rekao je Mastalo.

FOTO:  MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
Branko Mastalo

Da je slična situacija i kod voćara, za Srpkuinfo potvrdio je i predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Bilo bi dobro da zahladi jer je početak marta, a vegatcija je krenula. Neke voćne sorte su čak i iscvjetale, poput rane trešnje, breskve, kajsije ali šljive – rekao je Dojčinović.

Niske temperature, kako objašnjava, sa sobom donose smirenja i rashlađenja zemlje.

-Možemo očekivati da će ovo biti  jedna veoma teška godina, ali bilo ih je i ranije, pa smo na kraju imali izuzezno dobre rezultate – kazao je Dojčinović i dodao da temperature sve do -4 neće naškoditi voću i nanijeti veliku štetu.

Pročitajte još

Repomaterijal

Dojčinović kaže da su dobavljači spustili cijene za nekih 20 do 30 odsto, ali nekih ne tako bitnih stvari, a cijene onog što im je najvažnije otišle su gore.

Osim toga, kako kaže, očekuje se da će ove godine doći do podizanja cijene voća, jer su lani imali veoma tešku godinu i loš kvalitet.

-Uvijek u ovo doba godine iz hladnjača se prošplogodišnji rod prodavao, a sada u hladnjačama nemamo stare zalihe, a takav slučaj je i u Evropi i onda je za očekivati da će biti dosta veća cijena, što naši krajnji potrošači mahom neće moći da plate – rekao je Dojčinoivć. Istakao da su  trgovci digli cijene u prodaji čak dva do tri puta u odnosu na njihove proizvođače cijene, što je zaista zabrinjavajuće.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da se u narednih mesec dana  očekuje promenljivo vreme uz čestu smjenu kiše i sunca.

Jutra će biti prohladna, ali bez jakih mrazeva. Mogući su slabi pizemni mrazevi. Ne očekuju se snežne padavine u nižim predelima. Na planinama uz povremene mrazeve i snežne  padavine. Temperature će biti ujednačene od -2 do 8°C najniže dnevne, na planinama od -7°C, a najviše dnevne od 10 do 19°C, u višim predelima od 4°C.- naveli su oni.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu