Svijet

Zatražio izmjenu zakona: Kralj Čarls III traži dozvolu da brat i sestra djeluju umjesto njega

Kralj Čarls Treći je u ponedjeljak zatražio od britanskog parlamenta da izmijeni zakon kako bi se omogućilo još dvojici njegovih braće i sestara da djeluju u njegovo ime u njegovom odsustvu, dodajući ih grupi koja trenutno uključuje njegovog osramoćenog brata princa Endrua.

Zatražio izmjenu zakona: Kralj Čarls III traži dozvolu da brat i sestra djeluju umjesto njega
FOTO: FOTO:SGT JIMMY WISE/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/HANDOUT /EPA

U izjavi pročitanoj u njegovo ime u Domu lordova, gornji dom parlamenta, Čarls, koji je u ponedjeljak napunio 74 godine, zatražio je da se poveća broj državnih savjetnika kako bi uključili njegovu sestru princezu Anu i najmlađeg brata princa Edvarda.

Savjetnici, koji mogu da djeluju u ime monarha u njegovom odsustvu i obavljaju sve osim njegovih najvažnijih uloga, kao što je imenovanje novog premijera, biraju se između njegovog supružnika i četiri odrasle osobe koje su sljedeće u redu za tron.

To trenutno znači da pored Čarlsove supruge Kamile i njegovog najstarijeg sina i nasljednika princa Vilijama, grupu čine i kraljev mlađi sin princ Hari, mlađi brat princ Endru i Endrjuova najstarija kćerka princeza Beatris.

Pročitajte još

To je dovelo do kritika nekih komentatora jer ni Endru ni Hari više ne obavljaju zvanične kraljevske uloge.

Endru je lišen većine svojih titula i smijenjen sa kraljevskih dužnosti zbog skandala oko njegovog prijateljstva sa pokojnim američkim finansijerom Džefrijem Epstajnom, osuđenim seksualnim prestupnikom, a kasnije je riješio američku tužbu u kojoj je optužen za seksualno zlostavljanje.

U međuvremenu, Hari se povukao sa kraljevskih dužnosti 2020. i preselio se u Kaliforniju sa suprugom Megan, prenosi Novosti.

– Da bih osigurao kontinuiranu efikasnost javnog poslovanja kada sam nedostupan, na primjer dok obavljam službene dužnosti u inostranstvu, potvrđujem da bih bio najzadovoljniji ako bi parlament smatrao prikladnim za broj ljudi koji mogu biti pozvani da djeluju kao Državni savetnici, da se povećaju i moja sestra i brat –  navodi se u kraljevoj izjavi.

Promjena će zahtijevati od parlamenta da izmijeni odredbe Zakona o regentstvu – prenio je Rojters.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije