Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZATVARANJE MIGRANTSKIH KAMPOVA Od 15. novembra HUMANITARNA KATASTROFA, ko će biti odgovoran

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Vlada Unsko sanskog kantona je odlučna da zatvori sve postojeće migrantske centre na svojoj teritoriji i to uskoro, zaključak je sa današnje sjednice Operativne grupe za migracije USK.

Kantolnalna vlast traži da se migrantski centri “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši, u kojima boravi oko 2.000 migranata, zatvore 15. novembra.

Kamp na Vučjaku, koji od osnivanja nije imao podršku ni kantonalne vlasti, ni međunarodnih organizacija,  a gdje trenutno boravi oko 700 migranata, treba rasformirati “što prije”, a migrante prebaciti u centre u drugim dijelovima BiH, zaključak je ove grupe.

– Imamao Ušivak kod Sarajeva, Salakovac u Hercegovini i druge centre, koji su, kako saznajemo, poluprazni, a Unsko sanski kanton se već dvije godine sam bori sa migrantskom krizom – rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

On je dodao da ugovori UNHCR i IOM za migrantske centre “Bira” i “Miral” ističu 15. novembra i da neće biti produženi, jer je za to neophodna saglasnost kantonalnog MUP.

– Ostajemo pri tom da ove ljude, a ima ih oko 2.000, treba izmjestiti na lokacije izvan naseljenih mjesta, i smatramo da je Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca dobro rješenje za to – rekao je Ružnić.

Na pitanje novinara, što će biti ako lokalne vlastui ne prihvate otvaranje kampa u Medenom Polju, a “Miral” i “Bira” budu zatvoreni 15. novembra, Ružnić je odgovorio da bi to mogla biti humanitarna katastrofa.

– Ako se to desi, Ministarsvo bezbjednosti BiH, Savjet ministara BiH i Ujedinjene nacije moraju preuzeti odgovornost za to – rekao je Ružnić.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko sanskog kantona  Nermin Kljajić je rekao da bi preseljenje migranata iz “Mirala” i “Bire” u Medeno Polje bilo vrlo jednotavno, jer tamo postoji infrastruktura, pa treba samo “prenijeti kontejnere”.

-Neophodno je migrante staviti pod kontrolu i ograničiti njihovo kretanje, jer su samo ove godine oni na području kantona počinili više od 200 krivičnih djela – rekao je Kljajić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO