Biznis

ZATVARANJE POSLOVANJA SE NASTAVLJA Pad prihoda od rada evidentan u cijelom svijetu

Prihod od rada širom svijeta smanjio se za oko 10,7 odsto, odnosno za 3,5 biliona dolara u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani, saopštila je Međunarodna organizacija rada (ILO).

ZATVARANJE POSLOVANJA SE NASTAVLJA Pad prihoda od rada evidentan u cijelom svijetu
FOTO: ANATOLY MALTSEV/EPA

U izvještaju se navodi da iznos ne uključuje podršku vlada za plate na ime kompenzacije zbog zatvaranja poslovanja tokom pandemije kovid 19, a odgovara 5,5 odsto od globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prve tri četvrtine 2019. godine.

Zatvaranje poslovanja nastavlja da ometa tržište rada širom svijeta i dovodi do većeg gubitka radnih časova nego što je ranije procijenjeno – ističe se u šestom izvještaju o posljedicama pandemije na rad.

Prema izvještaju Organizacije, zaposleni u ekonomijama u razvoju i nastajanju, posebno radnici koji nisu prijavljeni, u većoj mjeri su ugroženiji nego u ranijim krizama, a smanjenje zapošljavanja izraženije je kod žena nego kod muškaraca.

– Kao što moramo ponovo da udvostručimo trud u borbi protiv virusa, tako moramo brzo i odlučno kako bismo prevazišli ekonomske, socijalne i posljedice po zapošljavanje prouzrokovane pandemijom – izjavio je generalni direktor ILO Gaj Rajder.

On je naglasio da je potrebna održiva podrška radnim mjestima, poslovanju i prihodima.

– Samo u drugom tromjesečju, izgubljeno je 17,3 odsto radnih časova, što je jednako 495 miliona radnih mjesta sa punim radnim vremenom, u odnosu na ranije procijenjenih 14 odsto, odnosno 400 miliona radnih mjesta – ističe se u izvještaju ILO.

U izvještaju se dalje navodi da se procjenjuje da je u trećem tromjesečju izgubljeno 12,1 odsto radnih časova, odnosno 345 miliona radnih mjesta.

– Osim toga, nova predviđanja za posljednje tromjesečje pokazuju sumornije izglede od ranije predviđenih – napominje se u izvještaju.

Prema procjeni ILO, u posljednjem tromjesečju ove godine predviđa se gubitak 8,6 odsto radnih časova u odnosu na prošlu godinu, odnosno 245 miliona radnih mjesta sa punim radnim vremenom.