Biznis

Javna kompanija među NAJVEĆIM GUBITAŠIMA: Spas od višemilionskog minusa „Elektroprenos BiH“ vidi u promjeni tarife

Kompanija „Elektroprenos BiH“ a.d. Banjaluka, čiji su vlasnici entiteti, poslovala je prošle godine sa oko 10,1 milion KM minusa i nalazi se među 10 najvećih gubitaša, firmi registrovanih u RS.

Javna kompanija među NAJVEĆIM GUBITAŠIMA: Spas od višemilionskog minusa „Elektroprenos BiH“ vidi u promjeni tarife
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U ovoj kompaniji za Srpskainfo tvrde da je razlog ovako lošeg rezultata nedostatak prihoda, koji im „uskraćuje“ Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK).

– Rad kompanije reguliše DERK, te direktno utiče i na naše poslovanje. Trenutno je na snazi tarifa iz 2017. godine, koja ne osigurava potreban prihod, te utiče na ovakav poslovni rezultat. Prije dvije godine pokrenuli smo novi tarifni postupak, koji još nije okončan, te smo bili prinuđeni ponovo početkom ove godine uputiti novi zahtjev za pokretanje tarifnog postupka. Tarifom je neophodno osigurati potreban prihod za efikasno, sigurno i pouzdano poslovanje kompanije, odnosno omogućiti pokriće svih razumno nastalih troškova i rashoda u poslovanju – tvrde u „Elektroprenosu BiH“.

Pročitajte još

Smatraju neophodnim da DERK odobri kompaniji veći prihod od prenesene energije, odnosno veću cijenu usluga prenosa električne energije u narednoj godini, radi obezbjeđenja nesmetanog funkcionisanja elektroprenosnog sistema.

Ukupno ostvareni prihod Elektroprenosa BiH a.d Banjaluka za 2020. godinu iznosi 107.437.580 KM. Prihod od prenesene električne energije ostvaren je oko 93,4 miliona KM, što je 7,28 odsto manje u odnosu na 2019. godinu. Smanjenje prihoda rezultat je, kako kažu, ostvarenja manje potrošnje sa prenosne mreže, usljed isključenja Aluminija d.o.o Mostar sa prenosne mreže polovinom 2019.

Ukupni rashodi „Elektroprenosa BiH“ u 2020. su 118.278.054 KM, što je za 8,64 odsto manje u odnosu na 2019.

Šta je bilo prije dvije godine

„Elektroprenos BiH“ je prije dvije godine zatražio od Državne regulatorne komisije za električnu energiju povećanje tarife za usluge prenosa električne energije za oko 10 odsto.

Potrošači su negodovali jer je ovaj zahtjev, po njihovom mišljenju, podrazumijevao automatsko poskupljenje električne energije krajnjim kupcima.

Prihvati notifikacije