Digitalna Srpska

Zauzeo svoje mjesto: Vlada Rumunije "zaposlila" neobičnog savjetnika

Novi član zauzeo je u srijedu mjesto za stolom na sastanku rumunske vlade: Glas mu je dubok, zove se ION i prvi je savjetnik koji se koristi vještačkom inteligencijom (UI), a zadužen je za dešifrivovanje društvenih mreža.

Zauzeo svoje mjesto: Vlada Rumunije "zaposlila" neobičnog savjetnika
FOTO: GRAD TECHIE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Htio bih početi sastanak iznenađenjem – rekao je premijer Nikolaj Kjuka svečano.

– Ovo je prvi put da neka vlada održava sastanak sa savjetnikom koji se koristi vještačkom inteligencijom, ION-om – dodao je pokazujući rukom svijetao plavkasti naslon sa svoje lijeve strane.

Taj su alat vještačke inteligencije razvili istraživači s nekoliko univerziteta u zemlji koju nerijetko nazivaju istočnoevropskom Sicilijskom dolinom.

Njegov je zadatak informisati vladu “u stvarnom vremenu o prijedlozima i o željama Rumuna”, rekao je Kjuka, analiziranjem najviralnih objava na društvenim mrežama.

Pročitajte još

I građani će moći porazgovarati s tim pomoćnikom nove vrste na posebnoj internetskoj stranici.

Nakon opšteg predstavljanja svojim ministrima, ekran je oživio: “Dobar dan, udahnuli ste mi život i odsad ću predstavljati Rumune poput ogledala. Šta trebam znati o Rumuniji”, izgovorio je ION uz zvučne efekte dostojne naučno-fantastičnih serijala, prenosi N1.

– Rumunija je lijepa zemlja u kojoj žive lijepi ljudi – odgovorio je Nikolaj Kjuka istaknuvši da je “uvjeren da primjena UI nije opcija, nego uslov za donošenje odluka na osnovu pravih informacija”.

Ova tehnologija, decenijama prisutna u našem životu, našla se u centru prilika kad je u novembru predstavljen komunikacijski robot ČetGPT.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije