Svijet

Zavisi od čina i iskustva: Evo kolike su plate u njemačkoj vojsci

Osim vojnika, u Bundesveru postoje brojni civilni zaposleni jer svako ko radi u Bundesveru nije nužno i vojnik. Više od 81.000 od oko 265.000 pripadnika Bundesvera odlučilo se za civilnu karijeru.

vojnici njemačka
FOTO: CLEMENS BILAN/EPA

Plata za vojnike i državne službenike proizlaze iz državnih zakona o platama. Plata se inicijalno temelji na osnovnoj plati dodijeljenog čina ili dužnosti koja se raspoređuje u platnu grupu. Uz osnovnu platu, u Bundesveru postoje razni dodaci i bonusi za uspješnost.

Porodični doplatak se isplaćuje u 2 stepena, zavisno od porodične situaciji primaoca plate, primjera radi za djecu s pravom na dječji doplatak ili za osobe u braku.

Svatko ko takođe preuzme određene zadatke u Bundesveru i pogođen je teškim radnim uslovima, uz svoju osnovnu platu dobiva naknadu za rad i/ili otežane poslove. Naknade za posao postoje, primjera radi, za vojnike na vojnim rukovodećim položajima, u pomorskom sektoru, za državne službenike i vojnike kao osoblje kontrole vazdušnog prometa ili u medicinskom sektoru. Naknade za rad u teškim uslovimaa isplaćuju se, na primjer, osobama koje rade kao ronioci, rukuju municijom i eksplozivima ili za rad u nepovoljnom ili promjenjivom vremenu.

Osim plate zarađene u Njemačkoj, priznaju se neoporezive plate zarađene u inostranstvu. Uz to, plata se nadopunjuje posebnim naknadama.

Plaćaju li vojnici porez?

Plata vojnika oslobođena je doprinosa za socijalno i penziono osiguranje, ali se odbija klasični porez na platu. Osim toga, vojnici su dužni podnijeti poreznu prijavu, za razliku od mnogih drugih zaposlenika. To je zbog činjenice da se za račun poreza na plate koristi penziono paušalni iznos od 1.900 eura godišnje ili 158,33 eura mjesečno. Ova paušalna stopa odražava doprinose za zdravstveno osiguranje i osiguranje za dugotrajnu njegu.

Međutim, medicinska zaštita tokom službe osigurava se tzv. besplatnom medicinskoj brizi i obavezna je. Sa time, vojnici nemaju mogućnost ugovaranja privatnog zdravstvenog osiguranja. Međutim, za razliku od aktivnosti u civilnom svijetu rada, zdravstveno osiguranje za vojnike ne uključuje osiguranje za dugotrajnu njegu. Budući da je ono obvezno, vojnici moraju sami platiti osiguranje za njegu. Međutim, doprinos za osiguranje dugotrajne njege obično je ispod procijenjenih 158,33 eura, navode njemački mediji.

Načelno, međutim, to ne mora nužno značiti da vojnici moraju platiti zaostale poreze jer u svojoj poreznoj prijavi mogu tražiti odbijanje raznih troškove, uključujući: putne troškove do vojarne, troškove vanjskih aktivnosti, troškove dodatnog obroka, troškove vezane uz dohodak za zajednički smještaj ili troškove selidbe.

Koliko zarađuje vojnik u Bundesveru?

Zbog raznih dodataka na osnovnu platu, teško je navesti očekivanu platu. Sama osnovna plata definisana je platnim razredima koji su uređeni njemačkim zakonom o platama.

Osnovna plata zavisi od čina i nivoa iskustva vojnika. Što je neko duže u službi, to je veća plata, koja se može nadopuniti dodacima. Početna plata za dobrovoljno služenje vojnog roka u nacionalnoj sigurnosti, na primjer, iznosi oko 1400 eura neto.

Nema inostranih zadataka, a dužina aktivnosti može se slobodno odabrati između 7 i 23 mjeseca. Ako se karijera u Bundesveru nastavi, mogu se dobiti viši činovi, ovisno o školi i stručnom obrazovanju.

Pročitajte još

Po završetku punog školovanja, vojnik može, na primjer, postati dio tima kao padobranac, vojni policajac ili oficir za sigurnost vazduhoplovstva. Vojnici u Bundesveru uopšte mogu očekivati ​​platu između oko 3904 i 4967 eura, prenosi Avaz.

Primjeri raspona bruto plata za različite činove na mjesečnoj razini:

Podoficir /narednik cca 2594 – 3299 eura

Poručnik cca 3447 – 4385 eura

Oficir štaba cca 5387 – 6852 eura

General cca 12.928 – 16.445 eura

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije