Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZAVISIMO OD OPORAVKA ZEMALJA EU Koliko privreda Srpske može da izdrži „režim korone“

Društvo
Autor:

Foto: FABIO FRUSTACI/EPA

Sudbina privrede Republike Srpske, čija aktivnost je usporena usljed mjera zbog korona virusa, u narednom periodu zavisiće najvećim dijelom od toga koliko će se Evropa brzo oporaviti i krenuti sa „normalnom“ proizvodnjom.

Sami predstavnici poslovne zajednice kažu da će se one djelatnosti kojima je zabranjen rad zbog epidemioloških mjera veoma brzo oporaviti čim te mjere budu ukinute.

– To su ugostitelji, dio zanatlija i preduzetnika, te neki trgovci. Uglavnom, to su mahom one djelatnosti koji zavise od dnevnog pazara. Vlada RS ima mjere za njih i to novčane dok traje zabrana za njihov rad, a postoje mjere i od lokalnih zajednica – objašnjava predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske SašaTrivić.

Čim im bude dozvoljen rad, oni će, kako kaže, odmah „prodisati“ i država sigurno neće imati potrebe za interevencijom poslije ukidanja epidemioloških mjera.

Međutim, kako kaže, vjerovatno će veći privredni sistemi koji imaju partnere u evropskim zemljama imati manje narudžbi u narednom periodu.

– Dakle, kako će da rade ti privredni kapaciteti, posebno prerađivačka industrija, zavisiće od toga koliko će brzo da se oporavljaju zemlje Evropske unije – smatra Trivić i dodaje da je država takvima izašla u susret sa reprogramom kredita, prolongiranjem plaćanja određenih obaveza i slično.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Na našu nesreću, privreda Republika Srpske je značajno naslonjena na Italiju, odnosno imamo izuzetno bitnu spoljnotrgovinsku razmjenu sa ovom zemljom, koja je najviše pogođena posljedicama virusa korona.

Tane Peulić, potpredsjednik Saveza sindikata Republike Srpske za privredu, koji zastupa prava više od 75.000 radnika, kaže da u ovom trenutku nema informacije da bi neko veće postrojenje moglo da obustavi proizvodnju.

– Svakodnevno sam u kontaktu sa predsjednicima sindikalnih organizacija iz privrednih grana. Tako metalski sektor radi u punom kapacitetu, zvornička „Alumina“, koja je jako bitna za egzistenciju ljudi i cijele privrede Podrinja, ima ugovore i rade nesmetano uz poštivanje svih preporuka – ilustruje Peulić.

Kaže da je, po njegovim informacijama, jedino banjalučka Fabrika obuće „Bema“ prekinula proizvodnju do 20. aprila i poslala radnike na kolektivni godšnji odmor.

– Zaista mi niko nije spomenuo upitnost isplata plata. Ako se to i desi, država će morati da donese i neke druge mjere. Dakle, nijedno radno mjesto ne smije biti ugroženo i to nam je svima cilj – kaže Peulić.

Zabranjen rad jednima, ograničen rad drugima i ostale neophodne mjere u cilju zaštite javnog zdravlja u Republici Srpskoj očekivano su uticali na manje direktne poreske prohde u budžet Srpske.

Tako su, kako je izjavila minstarka finansija RS Zora Vidović, prihodi od direktnih poreza u prva tri mjeseca manji za 40 miliona maraka.

Pri tome, prve epidemološke mjere u smislu ogrančavanja rada uvedene su tek u drugoj polovini marta.

Zbog toga se očekuje dalji pad prihoda, a Vlada RS, koja je emitovala trezroske zapise i obveznice, najavljuje isplatu poreza i doprinosa za mart, a za aprli najvjerovatnije i bruto platu za djelatnosti kojima je zabrenjen rad.

Takođe, poručuju da će pomoći svakome ko ne otpusti radnike.

Globalna ekonomija zaustavljena

Vodeće svjetske finansijske institucije, Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond upozoravaju na ozbiljnu recesiju kao rezultat pandemije koja je, prema MMF-u, “mnogo gora” od krize 2008. godine.

– Nikada nismo bili svjedoci da je globalna ekonomija u istoriji MMF-a zaustavljena – rekla je direktorka MMF-a Kristalina Georgieva.

Ona je u sjedištu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Ženevi upozorila da je na sceni “najmračniji trenutak za čovječanstvo, prijetnja cijelom svijetu, koja zahtjeva da se nosimo s tim, da budemo ujedinjeni i zaštitimo najugroženije grupe”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO