Gradovi

Završen 23. Petrovdanski padobranski kup, ekipni pobjednik Aero-klub "Prijedor"

Aero-klub “Prijedor” ekipni je pobjednik 23. Petrovdanskog padobranskog kupa, dok su u muškoj i ženskoj konkurenciji trijumfovali evropski i svjetski šampioni Mađar Ištvan Aštaloš i Magdalena Švertl iz Austrije.

Završen 23. Petrovdanski padobranski kup, ekipni pobjednik Aero-klub "Prijedor"
FOTO: SRNA

Na sportskom aerodromu Urije takmičilo se 57 padobranaca iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije, Finske, Mađarke, Rumunije, Rusije i BiH.

Takmičarski skokovi izvođeni su iz helikoptera Oružanih snaga BiH, a padobranci su se takmičili u disciplini skok na cilj u serijama sa visine od 1.200 metara.

Ekipa Aero-kluba “Prijedor” bila je bolja od ekipe Aero-kluba “Ptuj” iz Slovenije, koja se plasirala na drugo mjesto, dok se na treće mjesto plasirala ekipa iz Srbije.

Foto: Srna
Foto: Srna

Član pobjedničkog tima Siniša Vujaković rekao je novinarima da su po tradiciji završnice između klubova iz Prijedora i Ptuja u posljednjih nekoliko godina dramatične i da se rješavaju na samom kraju takmičenja.

-Tako je bilo i ove godine i drago nam je što smo uspjeli da pobijedimo našeg velikog rivala istakao je Vujaković.

U pojedinačnoj konkurenciji, Aštaloš je kao član kombinovane ekipe Mađarska-Rumunija trijumfovao ispred Boban Ivetića iz Prijedora i Tomaža Korpara iz Ptuja. Aštaloš, evropski prvak u padobranstvu, rekao je da je ovo bila dobra priprema za svjetsko seniorsko i vojno prvenstvo u padobranstvu.

Foto: Srna
Foto: Srna

Magdalena Švertl, član ekipe “Redbul”, koja je bila pobjednik u ženskoj konkurenciji, trostruka je svjetska šampionka u disciplini para-ski.

-Svaki uspjeh je značajan. I ovaj ovdje jednako je vrijedan, kao i pobjeda na svjetskom kupu, pogoto jer su uslovi bili teški, a takimičari veoma kvalitetni- izjavila je Švertlova.

Kup je ranije uvršten u zvanični kalendar svjetske Vazduhoplovne asocijacije, a takmičenje se odvija se po strogim FAI pravilima zbog čega se Petrovdanski padobranski kup ne razlikuje od bilo koje druge svjetske padobranske manifestacije.