Politika

ZAVRŠENA SJEDNICA IZVRŠNOG KOMITETA SNSD Dodik: Ne pristajemo da nas MMF politički uslovljava (FOTO)

Izvršni komitet SNSD smatra da pristup MMF prema BiH ne uvažava realnu situaciju u BiH, zloupotrebljava posljedice izazvane pandemijom virusa korona i politički je usmjeren na urušavanje ustavnog poretka BiH, što je neočekivano od svjetske finansijske organizacije.

ZAVRŠENA SJEDNICA IZVRŠNOG KOMITETA SNSD Dodik: Ne pristajemo da nas MMF politički uslovljava (FOTO)
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Na današnjem sastanku Izvršnog komiteta SNSD u proširenom sastavu u Banjaluci zaključeno je da se u okvirima razgovora Vlade Republike Srpske sa MMF o novom aranžmanu mora očuvati ustavna pozicija i nadležnosti Republike Srpske i da Vlada odbije svaki aranžman kojim se traži bilo kakav prenos nadležnosti i političko uslovljavanje.

To su neki od zaključaka današnje sjednice Izvršnog komiteta SNSD.

Lider SNSD Milorad Dodik kaže da je razgovarano o budžetu i ekonomskoj politici RS za iduću godnu, te podržali prijedlog budžeta koga je predložila Vlada.

– Evidentno je u prijedlogu budžeta nekoliko stabilizacionih politika. Prije svega se odnosi na očekivani rast od 2,5 odsto BDP u idućoj godini. Podržavamo politiku očuvanja dostignutog novoa plata. Svakako će biti teško, ali smo odlučni da ne mijenjamo politiku plata. Istovremeno, od januara slijedi povećanje penzija u RS, u skladu sa politikom usklađivanja penzija sa posječnom platom – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da će nivo povrata dugova iduće godine u Srpskoj za oko 150 miliona KM porasti u odnosu na 2020. godinu.

-Zato je važno da budžet bude stabilan, a maksimalno smanji materijalne troškove. To neće biti teško zato što su ionako smanjeni troškovi za službena putovanja. Ako je moglo u ovoj godini, biće i u idućoj. Očekujemo investicije iduće godine od oko dvije milijarde KM – rekao je Dodik.

On je rekao da treba odbaciti ono što MMF nudi u BiH, jer zloupotrebljava posljedice pandemije i pokušava da nametne političke aranžmane.

-Treba da se odbaci bilo kakav zahtjev koji ide za tim da se mijenja ustavna pozicija RS. Mi već imamo ponude, ako ne dođe do aranžmana sa MMF, da imamo aranžmane sa svojim prijateljima, već u martu – –kaže lider SNSD.

Isplatu penzija za decembar najavio je za 3. i 4. januar.

Alternativa MMF

Na pitanje šta je alternativa MMF, Dodik je rekao da nije pristojno da javno govori o drugim aranžmanima.

– Kada bih znao da vi nećete objaviti, ja ih vam pokazao – kaže Dodik.

Dodik je na kraju izjavio da RS ima ponudu partnera da za 400 miliona KM otkupe obveznice Srpske na međunarodnom tržištu.

– Zašto bismo onda ulazili sa MMF i dali im naše nadežnosti – rekao je Dodik.