Društvo

Završeni protesti u Sarajevu: Građani digli glas protiv nasilja (FOTO, VIDEO)

Protesti u Sarajevu su zvanično završeni, ali brojni građani i dalje šetaju gradom noseći transparente protiv nasilja.

Protesti u Sarajevu zbog ubistva Nizame Hećimović
FOTO: BOSNAINFO

Protesti su uslijedili nakon što je Nermin Sulejmanović ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović (38), 55-godišnjeg Đengiza Ondera i njegovog 23-godišnjeg sina Denisa Ondera. Osim toga, ranio je tri osobe.

Protesti su počeli okupljanjem ispred Katedrale, nakon čega je kolona prošetala glavnim sarajevskim ulicama u smjeru BBI centra.

Protesti u Sarajevu zbog ubistva Nizame Hećimović
FOTO: BOSNAINFO

Osim u Sarajevu, protesti su održani i u Gradačcu, Tuzli, Zenici i Mostaru.

Protesti u Sarajevu počeli su obraćanjem gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koja je pročitala 16 zahtijeva, od kojih se većina odnosi na poboljšanje institucionalne borbe protiv nasilja.

Građani su pristigli u velikom broju na protest koji je inicirala Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, a povodom monstruoznog zločina koji se desio u Gradačcu 11. avgusta.Dio atmosfere ispred Katedrale, fotogaleriju i poruku Benjamine Karić možete vidjeti na Bosnainfo.ba

Posted by Bosnainfo.ba on Monday, August 14, 2023

Karić je zahtjeve objavila nedugo prije početka protesta u 18 časova. Upravo je ona juče pozvala građane da prisustvuju protestima.

Protestima u Sarajevu odazvali su se i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, njegova supruga Mirela, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak i američki ambasador Majkl Marfi.

Postoje i oni koji smatraju da je apsurdno da političari koji su na vlasti organizuju proteste.

Pročitajte još

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović (SDP) smatra da se samo, kako je naveo, konkretnim političkim djelovanjem može boriti protiv nasilja. Imao je i poruku za pojedine političare, prenosi Kliks.

– Nisam protiv protestnih šetnji građana. Ali, neću šetati, prije nego što sve ne pokušam da popravim sistem koji stalno pokazuje propuste. Šetnje neće zaustaviti nove žrtve, nego konkretno političko djelovanje. Apsurd mi je da političari, čija stranka vrši vlast, organiziraju šetnje, osim ako neko ne opstruiše vaše namjere – poručio je Stojanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije