Svijet

ZAVRŠNA DEKLERACIJA Države G7 obećavaju sankcije protiv kineskih firmi zbog pomoći Rusiji

Države G7 će preduzeti mjere protiv kineskih finansijskih institucija koje su pomogle Rusiji da nabavi oružje za rat protiv Ukrajine, navodi se u nacrtu završne deklaracije u koji je Rojters imao uvid.

sastalan lidera G7
FOTO: STEFFEN KUGLER/EPA

U nacrtu, lideri Britanije, Kanade, Francuske, Italije, Njemačke, Japana i SAD takođe su obećali da će uvesti sankcije protiv subjekata koji su pomogli Rusiji da zaobiđe sankcije na naftu.

– Entiteti, uključujući finansijske institucije, koji olakšavaju ruskoj nabavci predmeta ili opreme za svoju odbrambenu industrijsku bazu podržavaju akcije koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine – napisali su lideri G7.

Bajden na samitu G7
FOTO: GIUSEPPE LAMI/EPA

Dodali su da će “ograničiti pristup našim finansijskim sistemima za ciljane pojedince i entitete u trećim zemljama, uključujući kineske subjekte koji se bave ovom praksom“.

U nacrtu završne deklaracije, lideri G7 izrazili su zabrinutost zbog izraelske operaciji u gradu Rafa, na jugu Pojasa Gaze, kao i po civilno stanovništvo u enklavi, piše Blumberg.

Pročitajte još

– Duboko smo zabrinuti zbog posljedica po civilno stanovništvo tekućih kopnenih operacija u Rafi i mogućnosti vojne ofanzive punog obima koja bi imala dalje strašne posljedice po civile. Pozivamo Vladu Izraela da se uzdrži od takve ofanzive – navodi se u nacrtu.

Danas je drugi dan samita G7 u italijanskom ljetovalištu Borgo Enjacija, a očekuje se da će na današnjim sastancima fokus biti na Kini, dok će papa Franja učestvovati na sastanku o vještačkoj inteligenciji (AI).

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu