Društvo

Završne pripreme: Iz Vlade poručuju da je Ekonomski forum prilika za realizaciju zajedničkih projekata Srpske i Mađarske

U Vladi Republike Srpske privode se kraju pripreme na organizaciji Ekonomskog foruma koji je jedan od događaja u okviru posjete delegacije Vlade Mađarske, a koju će u petak Banjaluci predvoditi premijer Mađarske Viktor Orban, saopšteno je danas iz Vlade.

Vlada Republike Srpske
FOTO: VLADA REPUBLIKE SRPSKE

Iz Vlade Srpske navode da su česti i prijateljski susreti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana doprinijeli razvoju saradnje u strateškim oblastima.

– Zahvaljujući međusobnom uvažavanju i poštovanju Dodika i Orbana, Republika Srpska ostvarila je mnoge benefite u poljoprivredi, energetici, i na mnogim zajedničkim projektima – ističe se u saopštenju.

Dalje se navodi da je nemjerljiv doprinos koji Mađarska pruža u podršci Republici Srpskoj po pitanju poštovanja Dejtonskog sporazuma. Dodaje se da ništa manja podrška Mađarske ne izostaju po pitanju evropskog puta i razumijevanja procesa i vidljivosti Republike Srpske na evropskom putu.

– Dobri odnosi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana stvorili su dobru saradnju Vlade Republike Srpske i Vlade Mađarske – navodi se u saopštenju Vlade.

Iz Vlade podsjećaju da su predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i ministar ekonomskog razvoja Marton Nađ prilikom nedavnog susreta u Budmipešti dogovorili održavanje Ekonomskog foruma u Banjaluci na kojem učestvovati 23 najveće mađarske kompanije.

Biće to prilika za mađarske i naše domaće privrednke da uspostave nove poslovne odnose i započnu dobre projekte – ističu iz Vlade Srpske.

Pročitajte još

U delegaciji Mađarske koja u petak dolazi u Banjaluku biće predsjednik Vlade Viktor Orban, ministar inostranih poslova Peter Sijarto, ministar ekonomskog razvoja Marton Nađ, direktor mađarske Agencije za promociju izvoza Gabor Јenei, kao i 23 kompanije iz energetike, poljoprivrede, finansija, prehrambrene industrije i drugih oblasti.

Takođe, prisustvo je potvrdilo više domaćih privrednika, a na ekonomskom forumu u Banjaluci imaće šansu da sa kolegama iz Mađarske razmijene iskustva, da se dodatno povežu i unaprijede saradnju.

Republika Srpska i Mađarska već imaju dobru saradnju, a ekonomski forum u Banjaluci biće prilika da se dogovori realizacija novih zajedničkih projekata.

Ekonomski forum, na kojem će učestvovati privrednici iz Republike Srpske i Mađarske, biće održan u petak, 5. aprila u Konferencijskoj sali Vlade Republike Srpske u Banjaluci.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije