Gradovi

ZAVRŠNI RADOVI NA KANALSKOJ MREŽI Mićić: Semberija bezbjednija od POPLAVA

U Semberiji su u toku završni radovi na izgradnji primarne kanalske mreže, koja je ključna za sprečavanje poplava u uslovima velikih voda sa padina istočne i jugoistočne Majevice i unutrašnjih slivnih površina.

ZAVRŠNI RADOVI NA KANALSKOJ MREŽI Mićić: Semberija bezbjednija od POPLAVA
FOTO: SRNA

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je nakon obilaska radova na terenu da je veći dio radova, vrijednih oko 6,4 miliona KM, finansirala Javna ustanova “Vode Srpske”, dok je Gradska uprava riješila pitanje imovinskih odnosa i pozajmišta.

On je naglasio da će rekonstrukcijom kanala Glogovac i Majevičkog obodnog kanala /MOK/, u slučaju obilnih padavina i visokih vodostaja, gradsko jezgro Bijeljine biti zaštićeno od poplava.

– S obzirom na to da je Savski nasip završen, a uređenje i proširenje kanalske mreže se privodi kraju, ostaje da se izgradi Drinski nasip kako bismo Semberiju potpuno zaštitili od poplava. Do sada je sve urađeno u skladu sa projektom koji je izrađen nakon poplava 2010. godine, a revidiran posle poplava 2014. godine, kada su pojedini odbrambeni pojasevi još više izdignuti – rekao je Mićić.

Drago Stajić, direktor kompanije “DiS” koja je izvođač radova na uređenju kanalske mreže u dužini od 12 kilometara, najavio je završetak radova u roku.

Pročitajte još

– Preostalo je da se izravna 500 metara nasipa na MOK-u, čime je izvršena potpuna rekonstrukcija korita i nasipa. Korito je očišćeno od mulja, postavljene su stabilizacione grede koje štite od erozije i skinute sve ranije postavljene kaskade, da bi protok vode bio dobar. Rekonstruisane su i niske tačke na nasipu koje štite branjenu stranu – rekao je Stajić.

On je naveo da je nasip proširen, što je omogućilo veću visinu zida, a duž nasipa je izgrađen servisni put koji će biti korišten u slučaju opasnosti od poplava za popravku i održavanje kanala.

– U narednih deset dana radovi će biti završeni, nakon čega će kanal biti predat “Vodama Srpske” –  najavio je Stajić.

Obnovom kanalske mreže kroz Semberiju znatno je smanjen rizik od poplava, a zadovoljeni su i svi ekološki aspekti što će uticati na poboljšanje mikroklime i hidrološkog statusa u širem području grada Bijeljina.