Društvo

"Zbog korone sam ostala bez sluha i završila na operaciji" Vesna je DVA PUTA bila u bolnici zbog kovida, posljedice trpi i danas

Oni koji iz nekog razloga nisu uspjeli da se vakcinišu a zarazili su se, svedoče o težini bolesti, ali i dugoročnim tegobama koje bolest ostavlja – od umora, bezvoljnosti, otežanog disanja, poremećaja sna, jer nema organa koji ne trpi zbog kovida.

"Zbog korone sam ostala bez sluha i završila na operaciji" Vesna je DVA PUTA bila u bolnici zbog kovida, posljedice trpi i danas
FOTO: FRIEDEMANN VOGEL/EPA

Od januara, korona virus dva puta je smjestio Vesnu Stojanović u bolnicu. Drugi put za dlaku je izbjegla respirator, ali posljedice kovida nije. Mjesec dana kasnije daleko je od oporavka.

– Imam problema sa disanjem, moram sporo da hodam da bih mogla da se krećem, jer u protivnom nastupi zamor, lupanje srca, uznemirenost, jer moram to sve da savladam, da se smirim da bih opet mogla da se krećem. Kosa je počela da mi opada, mnogo više nego ranije – priča Vesna Stojanović, piše Blic Žena.

Pročitajte još

Daleko od oporavka je i Vesna Pupavac, dvadeset dana je bila na kiseoniku.

– Slabost u kolenima, baš slabost, teško stanje, poslije toga je počelo da se vraća. Onda su počeli drugi problemi, osip po celom telu, crvenilo kože po licu, po tijelu – kaže Vesna Pupovac.

Snežani je virus napao i oštetio sluh. Morala je i na operaciju.

– Za vreme korone izgubila sam sluh načisto i morala sam poslije toga da se javim na ORL u Nišu. Dala sam analize, ostavili su me bolnici. Doktor koji je operisao nije davao garancije, nije bio siguran da će to biti uspješno. Ali sam, ipak, srećna da je sve dobro završeno i ja dobijem sluh – kaže Snežana.

Zbog kovida trpi i naša psiha. O tome svjedoči i sagovornik čiji su problemi nastupili nakon izlaska iz kovid bolnice.

– Bolje da se ne sjećam toga, to su suicidne ideje, neki problemi. To je košmar 24 sata. To ne može niko opisati, to se samo može doživjeti. Potražio sam pomoć psihijatra zahvaljujući mojoj ženi i sada se mnogo bolje osjećam – kaže sagovornik.

Osim posljedica, ono što je zajedničko svim našim sagovornicima – iz različitih razloga nisu se vakcinisali. Nakon oporavka, to će im biti na listi prioriteta.

Prihvati notifikacije