Banjaluka

"Zbog lijepih djevojaka, noćnog života i pristupačnih uslova studiranja" Odakle sve dolaze studenti u Banjaluku i šta su im motivi

Banjaluka već godinama nosi epitet studentskog grada gdje žive studenti iz različitih krajeva Republike Srpske.

studenti kampus fakultet
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Provjerili smo odakle dolaze studenti da studiraju u Banjaluci i zašto su izabrali ovaj grad kao mjesto studiranja i življenja.

Borjana Popadić je studentica rodom iz Brčkog. U Banjaluku je došla, kaže, zbog toga što je to jedini grad gdje bi ona mogla živjeti i graditi budućnost.

-U poređenju sa Hercegovinom, malo je nas Brčaka u ovom studentskom gradu. Većina nas odlazi u Srbiju, jer je geografski bliže. Pored estetskog izgleda, Banjaluka nudi mnogo kulturnih i obrazovnih aspekata i gaji ogromno poštovanje ka studentima, što se itekako vidi i što predstavlja još jedan razlog u milion njih, zbog kojih sam izabrala ovaj grad – kaže Popadićeva za Srpskainfo.

Pročitajte još

Iz Hercegovine, tačnije Gacka, dolazi student 3. godine Fakulteta političkih nauka Marko Grgur. Banjaluku je odabrao zbog klime, lijepih djevojaka, noćnog života, pristupačnih uslova studiranja kao i zanimljivosti samog programa na fakultetu.

Smatram da je Banjaluka fantastičan grad koji ima mnogo potencijala, nudi mnogo mjesta za zabavu, posao, prilike i provod, te samim tim i čuva epitet najljepšeg grada u bivšoj SFRJ i trenutno Bosni i Hercegovini. Nakon dvije godine provedene u gradu na Vrbasu, nosim samo pozitivna iskustva, lijepe utiske i prijatna poznanstva. Volio bih ostati i organizovati budući život u Banjaluci i nadam se još boljim rezultatima u nadolazećem periodu – istakao je Grgur.

Iskustvo i radoznalost

Donja Ljubija pored Prijedora rodno je mjesto i Amine Bašić koja je takođe studentica u najvećem gradu Srpske.

– Kada sam prvi put došla ovdje nisam očekivala da će mi Banjaluka ponuditi ovoliko iskustva i lijepih trenutaka. Odlučila sam se da ovdje studiram iz radoznalosti da bih se uvjerila da je Banjaluka onako lijepa kao što su mi pričali i to sam samo potvrdila dolaskom – kaže ona.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Studentica koja nije željela da otkriva identitet nam dolazi iz Mrkonjić Grada. Banjaluku je odabrala zbog same blizine i mogućnosti da kući ide skoro svaki vikend.

-Takođe, veliku ulogu u samom izboru je imalo i to što se fakultet koji sam ja odlučila da upišem, novinarstvo, nalazi u sklopu Fakulteta političkih nauka, dok se on recimo u Novom Sadu nalazi na Filozofskom – kaže ona.

Željana Đajić, studentica je takođe novinarstva i dolazi iz Istočnog Sarajeva. Iako i u ovom gradu ima univerzitet, ona je Banjaluku odabrala jer je veći i perspektivniji grad i ima više opcija za same studente.

-Plan i program na određenim smjerovima je drugačiji, što srednjoškolci kada istražuju fakultete uvide i onda se odluče za Banjaluku. To je svakako jedan od razloga zašto sam i ja upisala fakultet u Banjaluci, a ne u Istočnom Sarajevu – rekla je ona.

Na Univerzitetu u Banjaluci trenutno studira oko 15.000 studenata iz svih krajeva Republike Srpske. Prema nezvaničnim podacima, najviše studenata je iz Hercegovine i iz Posavine, tačnije gradova koji su u blizini Banjaluke.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije