Svijet

Zbog namještanja unosnih ugovora: Erdogan smijenio ministarku trgovine

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan smijenio je turskog ministarku trgovine Ruhsar Pekčan, nakon što je optužena da je dodijelila unosne ugovore kompanijama koje vodi njen suprug.

Zbog namještanja unosnih ugovora: Erdogan smijenio ministarku trgovine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Smjena Pekčanove uticajnim članom vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Mehmetom Musom saopštena je bez objašnjenja u zvaničnom listu Vlade Turske.

Međutim, imenovanje Musa umjesto Pekčanove uslijedilo je nekoliko dana nakon što je objavljen članak na internet stranici “Oda TV” u kojem se pominje bivša ministarka Pekčan.

Ona se u članku optužuje da je dvjema kompanijama koje vodi njen suprug dodijelila ugovore za kupovinu sredstava za dezinfekciju u vrijednosti od više od milion dolara prema današnjoj kursnoj listi.

Pekčanova je juče potvrdila kupovinu, ali je istakla da su kompanije izabrane “u skladu sa pravilima” i da su ugovori zasnovani na cijenama, javio je AFP.

Smjena ministra uslijedila je u vrijeme kada raste nezadovoljstvo javnosti zbog generalnog upravljanja vlasti ekonomijom u zemlji tokom epidemije kovid 19.