Svijet

ZBOG NOVIH SOJEVA Italija zatvara škole u crvenim zonama

Italijanska Vlada naredila je danas zatvaranje svih škola u oblastima najgore pogođenim virusom korona i produžila mjere restrikcije kretanja i rada firmi i poslije Uskrsa zbog pojave novih, zaraznijih sojeva virusa.

ZBOG NOVIH SOJEVA Italija zatvara škole u crvenim zonama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U Italiji se trenutno na dnevnom nivou registruje oko 15.000 novih slučajeva infekcije, a zvaničnici upozoravaju da je zdravstveni sistem pod sve većim pritiskom.

Zoniranje kodnim sistemom boja – bijela, žuta, narandžasta i crvena, koja omogućava podešavanje mjera prema stepenu infekcije u 20 regoina Italije, ostaće na snazi, a procjena će se raditi svake sedmice.

Prema dekretu koji je potpisao premijer Mario Dragi i koji stupa na snagu 6. marta, zatvaraju se osnovne škole u crvenim zonama i prelazi se na onlajn nastavu. U tim područjima onlajn nastava već je obavezna za srednje škole.

– Britanski soj virusa koji sada dominira posebno može da prodre među najmlađu populaciju – rekao je ministar zdravlja Roberto Speranca novinarima.

Nova pravila važiće do 6. aprila

Dva južna regiona Basilikata i Molize su u crvenoj zoni što znači da je većina restorana, barova i prodavnica zatvorena, a ljudi mogu da izlaze iz kuća samo radi posla, posjete ljekaru ili u posebnim okolnostima.

Devet regiona je u narandžastoj zoni, osam u žutoj i jedan, ostrvo Sardinija, u bijeloj sa minimalnim restrikcijama.

Barovi i restorani u cijeloj zemlji rade po izmijenjenom režimu, a noćni policijski čas i dalje je na snazi od 22.00 časa. Policijski čas jedino nije na snazi na Sardiniji.