Sudbine

Zbog podviga u Grčkoj ovim hrabrim momcima se divi cijela Evropa "Nikada neću zaboraviti te izbezumljene poglede"

Vatra je prije mjesec dana gutala lokale u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu. Ni poslije trideset i nešto dana život se nije vratio, poslodavci nemaju još ni snage ni novca da sređuju svoje lokale.

Zbog podviga u Grčkoj ovim hrabrim momcima se divi cijela Evropa "Nikada neću zaboraviti te izbezumljene poglede"
FOTO: MILAN ILIC/RAS SRBIJA

Tužilaštvo vodi istragu i utvrđuje sve okolnosti zbog čega je došlo do požara. Tamo gdje je sve vrvilo od prodavaca i kupaca danas je pustoš. U gašenju najvećeg požara do sada u Beogradu učestvovala su 127 vatrogasca sa 50 vatrogasnih vozila. Izgorjelo je oko 200 lokala.

– Nikada neću zaboraviti vlasnike lokala koji su gorjeli. Njihove izbezumljene poglede… Molili su nas da ih pustimo da uđu u svoje objekte kako bi iznijeli stvari. Neki od njih su uspjevali da nas zaobiđu i krenu ka njima. Vraćali smo ih… Znali smo više od njih, da i lokal koji nije bio u plamenu ubrzo će ga vatra progutati. Gašenje požara u Tržnom centru najviše ću pamtiti po najvećem broju očajnih lica koji žele samo jedno da spasu svoju egzistenciju – počinje svoju ispovijest za Blic Miloš Majstorović, komandant Vatrogasno – spasilačke brigade Beograd.

Majstorović, inače, tri decenije iskusan vatrogasac sve do dolaska na teren nije znao jednu jako bitnu stvar koja je njegovim kolegama otežavala posao – svaki lokal između spuštenog plafona i krova bio je napunjen prirodnim lako zapaljivim materijalima.

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

– Nisam mogao da povjerujem da je lokal djelovao sređeno sa lijepo spuštenim plafonom, a u stvari krio ozbiljan prekršaj. Iznad plafona, pa do krova sve je dupke bilo puno stvarima. Zato je vatra kružila po krovu, pa se spuštala ka lokalima – objašnjava Majstorović.

Upravo nekoliko vatrogasaca moralo je da gasi požar unutar objekta gdje je bila temperatura čak i do 300 stepeni. Mijenjali su se kako bi se osvježili i odmorili.

I zaista svaki od tih 127 vatrogasaca zaslužan je jer požar lokalizovan za šest sati jer niko nije ni povrijeđen, a kamoli nastradao.

Javnost je bila oduševljena sa vatrogascem Stefanom Čičom iz Zemuna koji je klečao ispred plamena i pokušavao na sve načine da ga obuzda. Njegova slika je obišla cijelu Srbiju, ali i region.

– Mi funkcionišemo kao tim. I svih 127 vatrogasaca je dalo svoj doprinos prilikom ove akcije – pojašnjava Majstorović.

Hranu dijelili sa Grcima

U gašenju požara na Eviji u Grčkoj učestvovalo je 37 srpskih vatrogasaca, njih šestorica iz Beograda.

FOTO: MLADEN ŠURJANAC / RAS SRBIJA
FOTO: MLADEN ŠURJANAC / RAS SRBIJA

– Naši ljudi nisu danima spavali. Borili su se kao za svoju zemlju… To nije ostalo nezapaženo, pa se o njima i dan danas priča. Pokazali su znanje i nisu odustali sve do požar nije lokalizovan. Bio sam u svakodnevnom kontaktu i neki od njih nisu spavali pet dana u krevetu – pojašnjava sagovornik.

Zanimljivo je to da su srpski vatrogasci iz Beograda krenuli sa suvom hranom za svaki obrok, pa su čajnu i ostale namirnice dijelili sa kolegama iz Grčke. I

– Ponosan sam na svakog od njih. Pravu sliku smo poslali o tome koliko se u našoj zemlji daje na obrazovanje vatrgasaca – kaže Majstorović

217 sati iznad Evije

Komandant Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Nenad Nenadić, sa tri helikoptera punih sedam dana bio je svojim timom na Grčkom ostrvu Evija. U prosjeku su letjeli između šest i osam sati i ukupno su u vazduhu proveli 217 sati. Zdravi, srećni i zadovoljni vratili su se u Srbiju.

– Bio sam na čelu tima od 14 ljudi. Odletili smo sa tri vazduhoplova i svi zajedno smo se vratili. Sa novim znanjem i iskustvom. Najveći problem imali smo sa slanom vodom. Znali smo da nam upravo ona može biti najveći neprijatelj. Da ukoliko ne primjenjujemo adekvatno održavanje možemo ostati bez jednog helikoptera čija je vrijednost više od 10 miliona evra – kaže komandant Nenadić.

FOTO: MILAN ILIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN ILIĆ/RAS SRBIJA

Prema njegovim riječima, već pri polijetanju znao je šta ih čeka na ostrvu, ali je situacija bila mnogo gora. Evija se nije vidjela od gustog dima. Eviju su savladali i sa zemlje i sa neba.

– Samo zajedničkim djelovanjem ukrotili smo vatrenu stihiju. Sa novim iskustvom krećemo u nove pobjede – kaže Nedić.

Pet noći bez kreveta

– Došli smo na grčko ostrvo Evija i vjerovali ili ne dva dana nismo vidjeli sunca od gustog dima. Jedini smo imali dva tima za noć i dan. Zato smo uspjeli da budemo tako efikasni. Kolegama smo pokazali kako uz pomoć pikap vozila možemo brzo da stignemo na zadatak. O svemu što smo primjenjivali napisacu do kraja godine jedan rad kako bi mlađim kolegama prenio znanje – priča za Blic Vlado Plemić, zamjenik načelnika Uprave za vatrogasno – spasilačke jedinice i civilnu zaštitu u Sektoru za vanredne situacije.

Prema njegovim riječima, prvi put su se susreli sa problemom materijala od smole i eteričnog ulja kojeg je bilo mnogo na Eviji. Naime, on im se lijepio za maske i onda su bili primorani da ih češće mijenjaju.

– Prvi put smo se susreli i sa čestim promjenama vjetra. U Srbiji imamo ružu vjetrova i prema njoj prilagođavama gašenje požara. U Grčkoj je stvar bila nešto drugačija – objašnjava Plemić.

Na Eviji je bilo njih 37 iz cijele Srbije. Hrabri momci i dalje su česta tema mještana kojima su spasili živote i domove, piše Blic.

Prihvati notifikacije