Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZDRAVSTVENA INSPEKCIJA NA NOGAMA Zbog čega su u zamrzivaču kraljevačke bolnice ostavljena tijela 13 MRTVIH BEBA

Društvo
Autor:

Foto: RAS Srbija

Srbijom je protutnjala vijest da je u zamrzivačima Opšte bolnice u Kraljevu pronađeno 13 tijela beba, a koja su dovedena u vezu sa slučajem nestalih beba.

Međutim, kako saznajemo, istina je drugačija, ali će, kako je Blicu rečeno u Ministarstvu zdravlja, to ministarstvo poslati zdravstvenu inspekciju da ispita čitav slučaj.

Iako je ta vijest šokirala građane Srbije, ispostavilo se, međutim, da se ne radi o ukradenim bebama, već umrlim na porođaju, nad kojima je urađena autopsija i koje su upisane u sve opštinske knjige, a njihovi roditelji nisu htjeli da ih preuzmu.

To za “Blic” kaže dr Zoran Mrvić, v.d. direktora Opšte bolnice u Kraljevu, i dodaje da su to tijela beba, koje su u posljednje tri godine preminule na rođenju u toj bolnici.

Opšta bolnica “Studenica”

– Mi tijela preminulih beba držimo u zamrzivačima po odluci službe za patologiju. Odluka o sahranjivanju Skupštine grada Kraljeva donijeta je prije tri, četiri mjeseca i sada je postupak formiranja komisije, koja će da izvrši to sahranjivanje – kaže za “Blic” dr Mrvić.

Prema njegovim riiječima, bolnica do sada nije imala mogućnost to da radi, jer im tri godine ne radi spalionica.

– Ona je montirana i čekamo saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine za spaljivanje. Bebe će biti sahranjene po zakonu kada budemo formirali tu komisiju – objašnjava za “Blic” dr Mrvić i napominje da “to nisu nestale bebe, već prirodno umrle”.

Dr Mrvić pojašnjava da su to bebe mrtvorođene od 2016. godine do danas, a roditelji nisu htjeli da ih preuzmu.

Zvanično saopštenje kraljevačke bolnice

Iz Opšte bolnice “Studenica” u Kraljevu stiglo je zvanično saopštenje, koje potpisao v. d. direktora dr Zoran Mrvić, koji navodi da je prilikom kontrole Republičke komisije za nestale bebe, u Službi patologiju sudsku medicinu Opšte bolnice “Studenica” prikazano 13 mrtvorođenih, obdukovanih beba od 2016. godine, a koje roditelji nisu preuzeli.

Foto: RAS Srbija

– One se čuvaju po svim Zakonom predviđenim propisima, o čemu se vodi uredna evidencija u Protokolima, s obzirom na to da do decembra 2018. godine nije postojala gradska odluka o sahranjivanju ovih beba. U toku je formiranje Komisije od strane ovlašćenog preduzeća JKP “Čistoća” Kraljevo i OB “Studenica” za sahranjivanje mrtvorođenih beba tako da će se u narednom periodu, a u skladu sa ovom Odlukom, izvršiti sahranjivanje – navodi se u saopštenju i dodaje da je “skandalozno da se ovi podaci pogrešno tumače i korist panike i uznemiravanje javnosti, a za to neko treba da snosi odgovornost”.

Gradonačelnik Kraljeva: Donijeli smo odluku o sahranjivanju

Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, kaže za “Blic” da su im se nadležbni u Opštoj bolnici “Stidenica” obratili 10. maja prošle godine dopisom u kojem je stajalo da je neophodno da se formira radna grupa za donošenje odluke o sahranjivanju mrtvorođenih beba.

– Odmah smo pritupili formiranju komisije i izradi nacrta odluke, koja je donijeta 24. septembra prošle godine, a stupila na snagu 1. oktobra. Kako smo obaviješteni, mrtvorođene bebe pronađene u bolničkom zamrzivaču potiču iz perioda pre donošenja ove odluke – naveo je Terzić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO