Gradovi

ZDRAVSTVENI SISTEM NA IVICI KOLAPSA U Sarajevu bi zbog čekanja mogli PROPASTI uzeti uzorci za testove na koronu

Sarajevski domovi zdravlja su prebukirani uzimanjem uzoraka građana za testiranje na COVID-19 zbog čega se na rezultate čeka i po nekoliko dana.

ZDRAVSTVENI SISTEM NA IVICI KOLAPSA U Sarajevu bi zbog čekanja mogli PROPASTI uzeti uzorci za testove na koronu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz JU Dom zdravlja KS upozoravaju da bi zbog čekanja moglo doći i do propadanja uzetih uzoraka.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije posljednjih dana JU Dom zdravlja KS u prosjeku svakog dana uzima od 700 do 800 briseva.

Međutim, kapaciteti Mikrobiologije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu su ograničeni na maksimalno 450 briseva dnevno, što je dovelo do stvaranja velikih zaliha u hladnom lancu domova zdravlja.

– Trenutno se 1.700 uzoraka nalazi na čekanju za prijem na KCUS radi analize. Stoga je došlo do značajnog čekanja na rezultate PCR testiranja što dovodi do mogućnosti propadanja određenog broja uzetih uzoraka za koje je ograničen rok čuvanja u sistemu hladnog lanca JU Dom zdravlja KS. Ova situacija pričinjava veliki problem i nanosi štetu ugledu naše ustanove zbog nezadovoljstva pacijenata koji duže čekaju na rezultate i koji nezadovoljstvo ispoljavaju verbalnim napadima na naše radnike – požalili su se iz JU Dom zdravlja KS, piše Klix.

Pročitajte još

Kako nadalje ističu, ovaj problem traje sve vrijeme od početka pandemije, o čemu su obaviješteni i Krizni štab KS, Ministarstvo zdravstva KS i kantonalni premijer.

Podsjetimo da je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Vlada KS donijela odluku da se u testiranje uzoraka hitno uključe i druge privatne certifikovane mikrobiološke laboratorije na području KS. Međutim, iz JU Dom zdravlja KS kažu kako nemaju potvrdu da je počela implementacija ove odluke Vlade KS.

Proteklih dana govori se i o uvođenju brzih antigenskih testova na korona virus koji daju rezultate u roku od sat vremena. Ljekari domova zdravlja ističu da bi im ova metoda značajno olakšala posao i dijagnostifikovanje, ali još nisu dobili zvaničnu odluku zdravstvenih vlasti o početku sprovođenja brzih metoda testiranja.