Politika

ŽELE DA STAVE TAČKU NA SPOR Palmer: Sporazum Beograda i Prištine bi resetovao region

Specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da su SAD usredsređene na podršku dijalogu Beograda i Prištine koji predvodi EU i koji bi trebalo da dovede do dogovora dvije strane.

ŽELE DA STAVE TAČKU NA SPOR Palmer: Sporazum Beograda i Prištine bi resetovao region
FOTO: SALVATORE DI NOLFI/EPA

Palmer je tokom razgovora o prilikama na Zapadnom Balkanu, koji je organizovao Balkan insajder, internet portal koji se bavi temama vezanim za područje Balkana, ukazao da bi “u svom idealnom obliku sporazum Srbije i Kosova trebalo da dovede do uzajamnog priznanja dvije strane”.

– Priča o razmjeni teritorija ili bilo kom drugom potencijalnom aspektu dogovora skreće pažnju sa ključnog cilja – da Srbija i Kosovo i njihove vlade sjede i rade na pronalaženju puta za normalizaciju odnosa. Mi podržavamo taj proces, tako da mislim da je irelevantno i ometajuće govoriti o pitanjima kao što je razmjena teritorija – rekao je Palmer.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara je dodao da se treba posvetiti onome što je potrebno učiniti kako bi učesnici pregovora napredovali ka sveobuhvatnom sporazumu kojim bi, jednom zauvijek, bila stavljena tačka na spor, preneo je Glas Amerike.

U dijelu izlaganja o Srbiji i Kosovu, Palmer je podsjetio da su dvije strane obnovile razgovore koje vode EU i Miroslav Lajčak, koga je označio kao dragog prijatelja i bliskog saradnika.

– Drago mi je što je taj proces ponovo pokrenut. Nedavno sam se ovdje u Vašingtonu sreo sa Skenderom Hisenijem, predstavnikom Kosova u tom procesu. Mnogo posla je pred njima, strane učesnice pregovora posvećene su ostvarenju napretka potrebnog za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Takav sporazum bi resetovao region i ohrabrio sve države Zapadnog Balkana koje su na putu članstva u Evropskoj uniji – istakao je Palmer.