Društvo

ŽELE JOŠ DJECE, ALI IM TREBA PODRŠKA Porodiljama najveći problem nezaposlenost

Ekonomska kriza i nesigurnost dominantni su faktori kako u pogledu rađanja, tako i u pogledu iseljavanja sa ovih prostora, pokazali su rezultati anketa koje je sproveo Centar za demografska istraživanja u Banjaluci.

ŽELE JOŠ DJECE, ALI IM TREBA PODRŠKA Porodiljama najveći problem nezaposlenost
FOTO: SHUTTERSTOCK

Anketirane porodilje i zaposlene žene jednom od osnovnih potreba smatraju dječji dodatak, dok je za većinu porodilja nezapsolenost gorući problem.

I porodilje i zaposlene žene u 30 odsto slučajeva razmišljaju o odlasku, dok se čak 50 odsto njih izjasnilo da ni budućnost njihove djece nije ovdje – kaže predsjednik Centa za demografska istraživanja u Banjaluci Draško Marinković.

Prema njegovim riječima, ako bi bile uvedene neke od stimulativnih mjera, čak 46 odsto porodilja i zaposlenih žena reklo je da bi im  to omogućilo da imaju još jedno dijete.

– Kod tih žena broj djece je, inače, veći od prosjeka u RS koji je 1,3, dok je kod anketiranih 1,6. One su se izjasnile da žele troje djece – naglašava Marinković.

Porodilje smatraju i da treba omogućiti fleskibilnije radno vrijeme, kako bi majke, dok dijete ne napuni tri godine, više vremena provodile sa njim. Takođe, misle treba obezbijediti i fleskibilnije radno vrijeme vrtića.

U Anketi o planiranju porodice porodilja UKC RS učestvovalo je više od 500, a u Anketi za zaposlene žene mlađe od 50 godina oko usklađivanju rada i roditeljstva preko 1.000 žena.

Anketa o stavovima i namjerama stanovništva o iseljavanju pokazala je da samo četiri odsto svoju budućnost vidi u BiH.

Aleksandar Marić, zamjenik predsjednika Centra za demografska istraživanja, kaže da samo tri odsto anketiranih budućnost svoje djece vidi ovdje.

– U junu i julu smo sproveli istraživanje pred slovenačkim konzulatom, a velika većina je nezapsolenost navela kao ključni razlog za odlazaka, dok je za njih najveći impuls za odlazak nesigurna budućnost. Preko 50 odsto anketiranih je mlađi do 30 godina – ističe Marić.