Banjaluka

Žele sačuvati sjećanje na ovu heroinu: Banjalučki gimnazijalci podnijeli zahtjev za postavljanje biste Diane Budisavljević

Učenici četvrtog četiri razreda banjalučke Gimnazije dostavili su Gradskoj upravi i gradonačelniku Drašku Stanivuković prijedlog o postavljanju biste Diane Budisavljević u Banjaluci kako bi bilo sačuvano sjećanje na ovu veliku humanitarku.

Diana Budisavljević
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
Diana Budisavljević

Učenica ovog razreda Milica Vasilić rekla je da očekuje da će inicijativa biti veoma brzo sprovedena u djelo, tim prije što su zahtjev predali lično gradonačelniku.

Ona ističe da je veoma važno da se ne zaboravi uloga Diane Budisavljević, dodajući da mnogi ljudi u Banjaluci nisu ni svjesni šta je ona učinila spasivši na hiljade djece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Gimnazijalci su uz prijedlog dostavili i pisma podrške koja su za ovu inicijativu dobili od Republičkog sekretarijata za vjere, potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Anje Ljubojević, SPKD “Prosvjeta” Banjaluka, Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske i Krajiškog kulturnog centra “Sveti Sava” Banjaluka.

Pročitajte još

Kako navode, vajar Vladimir Jokanović iz Novog Sada oduševljen je idejom i projektom banjalučkih gimnazijalaca i obećao je da će darovati bistu od porculana koju je potrebno izliti u bronzu da bi bila postavljena na otvorenom prostoru.

Učenici ovaj projekat rade u okviru predmeta Demokratija i ljudska prava – projekat “Ja građanin”.

Profesor Demokratije i ljudskih prava u Gimnaziji Nikolina Erceg Rondović rekla je Srni da vjeruje da će Gradska uprava prepoznati inicijativu gimnazijalaca i da će odati počast ovoj heroini, te da će realizacijom ovog projekta i dalje njegovati kulturu sjećanja u svom gradu.

– U vihoru najvećeg zla kada su ustaške institucije vlasti planirano ubijale i mučile srpsku djecu na najsvirepiji način Diana Budisavljević je humanitarnim akcijama spasila oko 12.000 djece. Njena misija na tom putu je bila nadljudska i nesebična. Ne smijemo dozvoliti da njen rad i žrtvovanje za najviše ljudske vrijednosti ostane zaboravljeno i zatamnjeno. Kao zajednica svi smo odgovorni prema žrtvama rata i onima koji su u tom vremenu bili i ostali dostojni ljudskog roda – rekla je ona.

Diana Budisavljević bila je austrijska humanitarka, udata za ljekara srpske nacionalnosti u Zagrebu, koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila više hiljada iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/.

Djeca su bila uglavnom srpske nacionalnosti i sa područja u kojima je NDH vršila genocid nad Srbima.

Diana Budisavljević je vodila kartoteku o djeci sa nadom da bi jednoga dana ona mogla biti vraćena svojim biološkim porodicama, ali joj je po nalogu Ministarstva socijalne politike Hrvatske 28. maja 1945. godine ta dokumentacija oduzeta.

Muzej žrtava genocida u Beogradu došao je u posjed originala spiska Diane Budisavljević sa imenima i svim podacima oko 5.800 srpske djece spasene iz ustaških logora smrti NDH, za koji se mislilo da je izgubljen ili uništen, saopštio je direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije