Društvo

ZELENA ARHITEKTURA Pekar iz Srbije na krovu kuće ima pravu šumu i bazen (FOTO)

Piroćancima je dobro poznata kuća pekara Dobrice koji je napravio pravu malu “šumu” na ravnom krovu svog velikog doma.

ZELENA ARHITEKTURA Pekar iz Srbije na krovu kuće ima pravu šumu i bazen (FOTO)
FOTO: GOOGLE STREET SCREENSHOT

Građani Pirota godinama se svakodnevno dive poduhvatu ovog “pionira zelene arhitekture” u ovom gradu, a sada je ova oaza, svojevrsni “viseći vrt”, što je inače trend gradnje u svijetu, dobila dodatnu popularnost kada su fotografije osvanule na Fejsbuku.

Tu kuću, kakava je na fotografiji, pamtim od ranog djetinjstva, a imam 40 godina – napisala je jedna Piroćanka.

I drugi su željeli da se pohvale kako znaju čija je to kuća i čega sve ima na toj privlačnoj terasi.

drveće na krovu jedne pirotske kuće

Posted by Dejan Cvetkovic on Tuesday, November 5, 2019

– Drveće je zasađeno u velikim posudama, buradima. Ali, kao što rekoh, za tako nešto mora biti jaka podloga, sa jakom armaturom, da izdrži taj teret – istrčao se neko, ali odmah je demantovan tačnim informacijama, potkrijepljenim fotografijama s krova: nema velike buradi: ploča i nasuto oko 50 centimetara zemlje.

– Drveće je pravo, pored ove kuće prolazim 40 godina i uvijek me je oduševljavala. Inače na krovu ima i bazen. Sigurno je projektant na vrijeme razmišljao a investitor uložio, kuća nikad nije pukla i drveće nikad nije iščupano. A za tolike godine bilo je oluja – navodi se u komentarima, a i drugi to potvrđuju:

– Ima i mali bazen na tom krovu. Svi su pokušavali, sjećam se, tih godina (krajem 70-tih i početkom 80-tih, čini mi se), da ga odvrate od ideje da zasadi drveće. No on je u tome ustrajao, jako dobro izolovao ploču sve po ugledu na sličnu kuću negdje u Grčkoj koju je vidio i zaljubio se u nju. I svaka mu čast, napravio je dobru stvar.

Posted by Dimitrije Vasov on Wednesday, November 6, 2019

– Posađeno je drveće sa takozvanim plitkim korjenovim sistemom, koji ne ide u veliku dubinu već se širi lijevo i desno, međusobno isprepletano. Zato na krovu zgrade i nije ubačeno mnogo zemljišta u smislu dubine. Mora se samo obratiti pažnja da su različite vrste drveća međusobno kompatibilne i da imaju takav korjenov sistem – navode “upućeni”.

– To je kuća mojih prijatelja. Kuća je u startu pravljena sa idejom da se na kraju zasadi sve od zasađenog. Cijela kuća je ojačana, ploča nije standardne debljine, postoji tamponaža na krovu, sadnice su sa plitkim korenjem. Tu ima i tuja, jabuka, kruška, ruža, mali bazen. A osjećaj kada sjediš na terasi je neprocjenjiv – komentar je nekog ko je očigledno imao prilike da uživa u ovom malom raju.

Piroćanci pišu i da kuća pripada pekaru Dobrici, o kome imaju samo riječi hvale: dobar čovjek, koji pravi još bolji hljeb, i tvorac zamisli, na koju su očigledno ponosne sve njegove komšije.

Posted by Jasmina Popovic on Wednesday, November 6, 2019

“Bože, moram da dođem u Pirot da to vidim”. “Pala sam na tjeme kad sam prvi put slučajno naletila na nju, i od tad svaki put prođem kad sam u gradu”, neki su od oduševljenih komentara.

Bilo je i onih, koji nas vraćaju u grubu realnost: “Moramo da posadimo i potoke na krovove, i životinje da naselimo ili ćemo ostati na čistini”, “Ovo treba da bude obavezno da bi se ublažile vrućine i zagađenje u gradovima.”