Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zelenkovac po 19. put okuplja poznate muzičare: Ženski džez sastavi otvaraju festival

Kultura
Autor:

Foto: Facebook/Zelenkovac

Zelenkovac džez festival od ove godine uvodi novinu, svojevrsni podfest koji se zove ”Žene u džezu” u kojem nastupaju dva sastava u kojima dominiraju žene, muzičarke koje vode cijelu festivalsku priču.

Prvi je Trio Jasne Jovićević (Srbija, Mađarska, Poljska) i predvodi ga saksofonistica koja je svirala s mnogim istaknutim muzičarima. Objavila je tri solo albuma i jedan sa svojim triom, te je nastupala na brojnim internacionalnim festivalima.

Drugi sastav ženskog programa je zagrebački Trio Livada, kojeg predvodi Valerija Nikolovska, hrvatska rock i džez pjevačica, rodom iz Makedonije. Profesionalno se muzikom bavi od 1987. godine, a sarađivala je s Josipom Lisac, Zdenkom Kovačiček, Meri Cetinić, Ivanom Kindl, Matijom Dedićem, Elvisom Stanićem, Dinom Dvornikom i drugima. Klavijature svira njen muž Viktor Lipić, porijeklom iz Zenice, a na bubnjevima je Damir Šomen, jedan od najboljih hrvatskih bubnjara.

Internacionalni Zelenkovac džez festival najavljuje 19. izdanje u terminu od 25. do 28. jula na prostoru istoimenog parka prirode.

– Festival organizuje Ekološki Pokret Zelenkovac unazad 19 godina i uz manju pomoć sponzora, najvećim dijelom sami organizujemo ovu obimnu manifestaciju. Festival se dešava u Eko zoni Zelenkovac koja je od 2003. godine proglašena zaštićenim područjem o čemu se brine upravo naša organizacija EP Zelenkovac – rekao je Borislav Janković, predstavnik Ekološkog pokreta Zelenkovac.

U proteklih 9 godina Opština Mrkonjić Grad potpomnaže održavanje ove neobične manifestacije.

– Sa žaljenjem  moramo konstatovati da do sad nismo imali podršku  resornih Ministarstva iako im se redovno obraćamo i značaj festivala je višestruk. Ukazujemo na značaj očuvanja, unaprjeđenja i zaštite životne sredine. Podstičemo stvaranje novih umjetničkih djela.

Promovišemo prirodne ljepote, društvene i istorijske vrijednosti i raznolikosti mrkonjićkog kraja, regiona RS i BiH. Stvaramo pozitivan imidž u svijetu – kaže Janković

Oni takođe promovišu razvoj turizma i proizvodnju zdrave hrane koju plasiraju učesnicima, gostima i drugim posjetiocima. Posebnost festivala je i u tome što se održava u ambijentu netaknute prirode.

– Festival je nastao idejom umjetnika koji se u čudnoj i čarobnoj šumi okupljaju unazad 30 godina gde uz jedinstven zvuk i u jedinstvenom ambijentu imamo zagrljaj majke prirode. Zvučalo bi sve nevjerovatno  ali vrhunska imena poput Miše Blama, Hanesa Bekmana, Montija Votersa, Imre Kesegija, Branka Markovića, Ramba Amadeusa, Vlatka Stefanovskog, govore da se božiji dar – umjetnost ovaplotila i čini ovaj kutak svetim – rekao je.

Ova manifestacija traje od 1999. godine i održava se sredinom ljeta. Sledeće godine Zelenkovac džez Festival slavi 20 godina postojanja. Većina festivalskog programa je već dogovorena, a do kraja godine učešće izvođača biće potvrđeno.

– Pripremamo fantastičan program uz fantastične i visoko profilisane regionalne i evropske izvođače – dodao je.

Izvođači iz cijelog svijeta

Prvog dana Festivala nastupiće tri sastava u kojima dominiraju žene. Za sada su potvrđena dva sastava a treći bend, kojeg predvodi žena, biće objavljen uskoro.

Drugi dan nastupaju “Star Tajm Plejboj” iz Ljubljane. U pitanju je mladi slovenački instrumentalni trio koji postoji od 2015. godine i u svojoj muzici prepliću različite muzičke stilove. Tu je i “Oridano Džipsi džez bend iz Zagreba, osnovan 2010. godine, a do sada su objavili četiri albuma.

U subotu će nastupiti “Phlox Mkdk”, iz Estonije, zatim “Dragon’s Fuel” iz Novog Sada, te Rok Zalokar Zhlehtet iz Ljubljane. Rok Zalokar,  džez pijanista kompozitor, vođa je avangardnog pop benda Kukushai.

U nedjelju možemo očekivati bubnjarski kolektiv Afrodizijak iz Banjaluke. U pitanju je grupa koja svoj specifičan muzički izraz gradi na afričkim ritmovima uz brojne dodirne tačke sa etno ritmovima Balkana i sveta. Zatim “Soda & Gomorra” iz Beča, “Wee Free” iz Pariza, kao i “Mangalam & Badu Paul” iz Brazila.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO