Svijet

Zelenski stigao u Japan: Ukrajinski predsjednik se sastaje sa liderima "velike sedmorke"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sletio je u Japan gdje bi se trebao sastati sa svjetskim čelnicima na samitu G7 u Hirošimi.

Volodimir Zelenski
FOTO: HANNIBAL HANSCHKE/EPA

Ovo je njegov prvi dolazak u ovu azijsku zemlju otkako je počeo rat u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Japanska vlada potvrdila je da će Zelenski učestvovati posljednjeg dana trodnevnog sastanka G7, što je signal da G7 snažno podržava Ukrajinu u odbrani od Rusije, prenela je agencija Kjodo.

Prvobitno je trebalo da Zelenski učestvuje na samitu putem video linka, ali je izrazio veliku želju da dođe u Japan, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova.

– Nakon što smo pažljivo razmotrili dnevni red samita i raspored, odlučili smo da održimo sjednicu o Ukrajini, u ličnom prisustvu predsjednika Zelenskog, posljednjeg dana samita – navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Zelenski će imati status gosta na sjednici o “miru i stabilnosti” sa liderima G7, ali i još nekim liderima zemalja koje nisu članice grupe.

Razgovaraće i sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom, koji predsjedava samitom.

Izvori upoznati sa planom Zelenskog kažu da on razmatra da posjeti muzej u Hirošimi, posvećen žrtvama američke atomske bombe bačene na taj grad tokom Drugog svjetskog rata 1945. godine.

Zelenski je ove nedjelje obišao Italiju, Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju i razgovarao sa liderima tih zemalja tražeći dalju podršku Ukrajini, prije svega vojnu, u sklopu najavljene kontraofanzive protiv ruskih snaga, a boravio je i u Saudijskoj Arabiji u petak na samitu Arapske lige.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije