Društvo

"Želimo da prenesemo naše znanje" U UKC Srpske održan kurs za primjenu ultrazvuka u hitnim stanjima u pedijatriji (FOTO)

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske za više od 40 ljekara održan je dvodnevni kurs za primjenu ultrazvuka u hitnoj i intenzivnoj medicini i hitnim stanjima u pedijatriji, u saradnji sa ljekarima iz slovenačkog udruženja "Vinfokus".

"Želimo da prenesemo naše znanje" U UKC Srpske održan kurs za primjenu ultrazvuka u hitnim stanjima u pedijatriji (FOTO)
FOTO: UNIVERZITETSKI KLINIČKI CENTAR REPUBLIKE SRPSKEFACEBOOK/SCREENSHOT

Generalni direktor UKC Srpske Vlado Đajić rekao je da kurs ima veliki značaj, jer se u okviru njega edukuju i pedijatri za brzo otkrivanje uzorka bolesti i liječenja najvažnijih pacijenata djece.

– Nastavićemo sa ulaganjem u kadar, te opremu, sve s ciljem unapređenja zdravstvenog sistema Srpske i nastavka razvoja UKC – izjavio je Đajić novinarima.

Načelnik Urgentnog centra UKC Republike Srpske Slavica Zeljković izrazila je zadovoljstvo što se u ovoj zdravstvenoj ustanovi godinu dana radi na uvođenju novog koncepta primjene ultrazvuka u medicini.

Pročitajte još

– To je takozvani `point of ker` ultrazvuk, koji nije ekspertski, nego ultrazvuk koji koriste ljekari kliničari neposredno uz pacijenta, na način da se ultrazvučni pregled integriše u klinički pregled – pojasnila je Zeljkovićeva.

Ona je istakla da je to izuzetno bitno kod teško oboljelih i bolesnika u kritičnom stanju, kada se uz pomoć ultrazvuka donose odluke za terapijske modalitete i dalji dijagnostički postupak.

🟣 U UKC Republike Srpske se 20.05.2023. i 21.05.2023. godine održava kurs za osnovnu primjenu ultrazvuka u hitnoj i…

Posted by Univerzitetski Klinički centar Republike Srpske on Sunday, May 21, 2023

– Ovo je peti kurs, te je više od 100 ljekara prošlo obuku o procedurama vaskularnog pristupa, regionalne anestezije, hitnog ultrazvuka za brzu orijentaciju u hitnim stanjima. Danas smo otišli i korak dalje, te obuci prisustvuje i grupa pedijatara – rekla je Zeljkovićeva.

Pedijatrijski radiolog iz UKC Maribor Matija Žerdin rekao je da UKC Republike Srpske ima izvrsnu opremu i odličan medicinski kadar.

– Želimo da prenesemo naše znanje na ljekare, posebno pedijatre iz UKC Republike Srpske koji su jako zainteresovani, te je jako lijepo sarađivati s njima. Jako je važno tačno utvrditi dijagnozu, što je često teže kod djece – naveo je Žerdin. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije