Svijet

"ŽELIMO DA RIJEŠIMO TAJ SPOR" Pašinjan poručio da je Jermenija spremna na kompromis

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je danas da je kompromis potreban za razrješenje svakog konflikta, uključujući i u Nagorno-Karabahu, prenosi TAS.

"ŽELIMO DA RIJEŠIMO TAJ SPOR" Pašinjan poručio da je Jermenija spremna na kompromis
FOTO: ARMENIA DEFENCE MINISTRY PRESS/EPA

Kompromis je potreban u svakom sukobu, ukoliko stvarno želimo da riješimo taj sukob. Jermenska strana je uvijek bila spremna na kompromis. Ukoliko je Azerbejdžan spreman na kompromis, to će promijeniti situaciju – rekao je Pašinjan za rusku državnu televiziju.

Obnovljeni sukobi između Jermenije i Azerbejdžana u spornom regionu Nagorno-Karabah eskalirali su 27. septembra. Jermenija i Azerbejdžan proglasili su ratno stanje i otpočeli sa opštom mobilizacijom građana. Obe strane su prijavile žrtve, uključujući i civilne.

Sukob između Bakuua i Jerevana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah, sa većinskim jermenskim stanovništvo, proglasio otcjepljenje od Azerbejdžana.

Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rješenju sukoba u okviru OSCE Minsk grupe, kojom predsjedavaju Rusija, SAD i Francuska.