Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Želite li holivudski osmijeh? Ovo su greške koje treba izbjegavati jer štete zubima

Zabava
Autor:

Foto: Shutterstock

Svi žele da imaju zdrave i bijele zube, ali često radimo stvari koje im škode, a da to i ne znamo. Stomatolozi objašnjavaju koje navike mogu da naškode našim zubima.

1. Prečesto jedete sladoled

Ako s vremena na vrijeme pojedete ledeni slatkiš, neće biti nikakvih problema, ali pretjerano konzumiranje sladoleda može da naškodi zubima. Mješavina kiseline i šećera u voćnom sladoledu posebno je pogubna. Osim toga, hladnoća može da izazove bol, naročito ako imate karijes ili paradentozu.

2. Pretjerano konzumiranje vina

I u ovom slučaju važi isto pravilo: budite umjereni, jer će i najkvalitetnije vino prije ili kasnije dovesti do stvaranja ružnih pigmentnih naslaga na površini zuba.

Foto: Shutterstock

3. Voćni sokovi

Osim što su puni kalorija, voćni sokovi često sadrže limunsku kiselinu. Ona ne samo da oštećuje zubnu gleđ, već i dentin, čvrsto tkivo ispod nje koje čini najveći dio zuba i daje mu oblik.

4. Prašak za pecivo i sok od limuna

Na internetu se mogu naći brojni savjeti za izbjeljivanje zuba, bilo da je riječ o prašku za pecivo, pepelu cigarete, ili limunovom soku. Stomatolozi upozoravaju na opasnost od korišćenja prirodnih izbjeljivača, jer kiselina i supstance koje djeluju kao neka vrsta pilinga uništavaju zubnu gleđ.

5. Bjeljenje zuba

Riječ je procesu kod koga hemijska oksidacija toliko mijenja pigmente u zubnoj gleđi da zubi djeluju svjetlije i čistije. Ovakva metoda, međutim, dolazi u obzir samo ako su zubi i desni zdravi. Ako imate karijes, ili ogoljene zubne vratove, gel za izbjeljivanje može da dospije u unutrašnjost zuba i, u najgorem slučaju, ošteti nerve.

6. Paste za izbjeljivanje zuba

Ako su kafa, čaj, crno vino i duvan tokom godina ostavili trag na vašim zubima, mogu da vam pomognu specijalne paste za zube, koje sadrže titanijum dioksid. Ipak, budite oprezni: neki proizvodi previše trljaju zubnu gleđ, pa ih ne treba svakodnevno koristiti. Najbolje je da se posavjetujete sa stomalogom. Takođe, ako su vam zubi prirodno tamniji, pasta neće djelovati.

7. Tečnost za ispiranje usta

Može biti korisna dopunska higijena usta, ali ne treba je stalno koristiti, jer može da oštetni prirodnu zubnu floru.

8. Zubne navlake

Dok se kod klasične krune navlaka stavlja preko cijelog zuba, tzv, faseta prikriva samo njegovu prednju stranu. Po pravilu traje oko deset godina, nakon čega treba staviti novu. Iako uglavnom nema neželjena dejstva (veoma su rijetki slučajevi alergija), nije pogodna za maskiranje mrtvih zuba, zube s karijesom ili drugim oštećenjima, prenosi Blic.

9. Zubni nakit

Takozvani zubni nakit (svjetlucavi kamenčići od stakla ili pravih dijamanata, rubina i imitacija dragog kamenja) pričvršćuju se za prednje zube specijalnim ljepkom. Zbog neravne površine zuba, međutim, prijeti opasnost od stvaranja bakterijskog plaka, koji može da dovede do stvaranja karijesa. Zbog toga je neophodna detaljna higijena zuba.

( focus.de/M.A )

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO