Magazin

SAVJETI ZA BLISTAV OSMIJEH Kako do zdravijih i ljepših zuba

Osmijeh ima veliku ulogu u našim životima. Osim što je to prva stvar koja se primijeti na nečijem licu, smijanje poboljšava raspoloženje i umanjuje stres. Međutim, loši zubi prvo će nagrditi osmijeh, a osim estetike mogu negativno uticati na zdravlje.

SAVJETI ZA BLISTAV OSMIJEH Kako do zdravijih i ljepših zuba
FOTO: OTTAWA PUBLIC HEALTH/YOUTUBE/SCREENSHOT

Osobe koje imaju problema sa zubima, ne vole ih otkrivati širokim osmijehom, a to često izaziva frustraciju i tjeskobu.

Dobra vijest je da mnogo toga možete učiniti sami, a zdravstveni stručnjaci otkrivaju trikove za zdravije i ljepše zube!

Zašto su zdravi zubi važni?

Zdravstveni stručnjaci objašnjavaju da zdravi zubi nisu važni samo za lijep osmijeh, već i za zdravlje i izgled uopšte.

Zubi, naime, daju oblik licu. Prednji zubi su zaslužni što su nam usnice ispupčene prema van jer da ih nema, one bi se usukale u lice. Stražnji zubi daju zagriz, ali takođe oblikuju lice i spriječavaju čeljust da se “sruši”. Ističu da gubitak zuba dodaje desetak godina izgledu.

Osim toga, nebriga dovodi do karijesa i propadanja zuba, čak i gubitka, bolesti desni i lošeg zadaha.

Bijeli zubi

Izbjeljivanje zuba jedan je od najlakših načina poboljšavanja izgleda uz minimalno truda. Međutim, najbolja je prevencija, ističu zubari.

Savjetuju izbjegavanje hrane koja ostavlja mrlje poput kave, čaja i crnog vina. Kod kuće koristite pastu za izbjeljivanje zuba, a prije toga posjetite zubara za profesionalnu njegu.

Higijena je najvažnija

Trljajte zube najmanje dvije minute dvaput dnevno, a prije spavanja ih počistite i zubnim koncem, savjetuje stručnjak. Voda za ispiranje usta je jednako dobra, no prve dvije opcije su važnije.

Pročitajte još

Zubari ističu da koristite pastu s fluorom jer je efikasnija.

Zubni konac svaki dan i električna četkica

Stručnjaci čak savjetuju običnu četkicu za zube zamijeniti električnom jer će bolje i kvalitetnije ukloniti plak i naslage bakterija.

Ispravite zube

Nažalost, ne postoji brzi način, a ni neki koji možete isprobati kod kuće da biste ispravili svoje zube. Za to se javite ortodontu jer krivi zubi se češće kvare i stvaraju više problema.

Odlazite zubaru redovno

Redovan odlazak zubaru spriječiće pogoršanje nekih sustavskih oralnih bolesti. Zubar će primijetiti neke znakove bolesti koje vama mogu promaknuti, a neki znakovi mogu spriječiti nastanak oralnih tumora.

Izbjegavajte loše navike

Ljudi na mnoge načine štete svojim zubima, ali važno je slijediti samo jedan princip. Recept za karijes su niske pH vrijednosti, a hrana koja dovodi do takve kiselosti u ustima su šećeri, kisela hrana i alkohol. Oni najviše podstiču razvoj bakterija u ustima koje uništavaju caklinu, uzrokuju bolesti desni i tamne zube. Pod šećerima se podrazumijeva i krug, čips i druge grickalice, slatkiši, razni napici, deserti i gumeni vitamini, piše Eat This, prenosi N1.

Prihvati notifikacije