Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŽELJEZNICE RS Akcija spasavanja megagubitaša koju ćemo plaćati decenijama

Biznis
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Krajem idućeg mjeseca očekuje se da će konačno stići prva tranša kredita Svjetske banke, vrijednog 100 miliona maraka, a namjenjenog za veliko spremanje u najvećem gubitašu u Repubici Srpskoj.

Kroz priču o ovom kreditu mogu se jasno isčitati mnoge poruke, od one o neefikasnosti velikih “državnih kombinata”, koji u svim partokratskim društvima, pa i u Republici Srpskoj, služe prvenstveno za masovno zapošljavanje partijskih kadrova, do neefikasnosti sistema vlasti i činjenice da sve to, na kraju krajeva, i doslovno – plaća narod.

Željeznice RS, kao ubjeljivo najveći gubitaš u RS, koji je prošle godine imao skoro 3.200 zaposlenih i ostao upamćen po čestim protestma, pa čak i štrajkovima glađu, nakon dugogodišnjeg katastrofalnog poslovanja došao je u situaciju da ih samo milionski dugoročni kredit može izvući iz dubioze. Takav kredit im je, konačno, odobren u 7. decembra prošle godine, kada je bord direktora Svjetske banke donio odluku o zajmu za restrukturiranje Željeznica RS, u iznosu od 51,3 miliona evra.

Unucima kredit u nasljedstvo

Emanuel Salinas, šef kancelarije Svjetske banke u BiH, tada je poručio da će brzina realizacije kredita zavisiti od efikasnosti vlasti u BiH, navodeći da taj proces u nekim zemljama bude završen za tri mjeseca, a u nekima “potraje čak i do devet mjeseci”. U BiH je “proces”, praćen brojnim opstrukcijama potrajao skoro deset mjeseci i tek nedavno je Parlament BiH retifikovao sporazum o zajmu, a Predsjedništvo BiH dalo saglasnost za ratifikaciju. Tako će novac, koji mnogi željno isčekuju, slučajno ili ne, na račun ŽRS leći upravo nekoliko dana pred izbore.

Oni, koji će se na tim izborima boriti za vlast, ali i oni koji su Željeznice RS doveli do ruba ambisa, kada kredit dođe na naplatu, već će, uglavnom, biti u zasluženoj penziji.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Naime, prema ugovoru sa Svjetskom bankom, rok otplate kredita je 32 godine, sa grejs periodom od sedam godina, uračunatim u taj rok. Zajam će se otplaćivati polugodišnje, 15. maja i 15. novembra. U prevodu, to znači da će prva od ukupno 50 rata, od kojih svaka iznosi nešto više od dva miliona KM, na naplatu dospjeti, najvjerovatnije, 2024. godine, a posljednju će naši potomci vratiti 2051. godine, što zanči da će kredit otplaćivati i naši potomci.

Detalji ugovora o zajmu, koji se itekako tiču građana RS, nisu javno objavljeni, ali je sasvim izvjesno da će ga vraćati poreski obveznici, jer je garancije za kredit dala Vlada RS.

Tanja Topić: Raspišite referendum!

Ova situacija je izazvala brojne komentare u javnosti, pa je tako politička analitičarka Tanja Topić, u ranijoj izjavi za Srpskainfo rekla da je vlast, prije nego što je zadužila sadašnje i buduće generacije, trebalo da o tome – raspiše referendum.

-Bilo bi najpoštenije da se narod direktno izjasni o tome. Zašto o tom kreditu nije raspisan referendum, ako već toliko forsiramo instituciju referendma u Republici Srpskoj – rekla je Topićeva.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dragan Savanović

O velikoj akciji spasavanja najvećeg gubitaša u RS do sada su najviše javno govorili sindikalci, a u Željeznicama RS ih ima na pretek, jer u preduzeću djeluje čak sedam sindikata, od kojih četiri okupljaju veliki broj članova. Iako se u nekim nijansama ne slažu, svi sindikalci u Željeznicama RS su saglasni da je veliki problem u procesu restrukturiranja taj što će milionima iz kredita raspolagati aktuelno rukovodstvo ŽRS, koje je, tvrde, u dobroj mjeri doprinelo propasti preduzeća. Dragan Savanović, koji je već devet godina na čelu posrnulog giganta, za razliku od sindikalaca vješto izbjegava bliske susrete s javnošću. I kada se pojavi pred kamerama, javnost od njega ne može čuti bitne podatke. Tako je nedavno, na pitanje novinara Srpskainfo koliki je ukupni akumulirani gubitak Željeznica RS, odgovorio da “ne zna taj podatak, jer mu je u glavi milion cifara”.

Minus u stotinama miliona KM

Prema finansijskim izvještajima, ukupan akumulirani gubitak ŽRS je oko 115 miliona maraka, mada poznavaoci prilika tvrde da bi ta cifra, kada se uzmu u obzir sva potraživanja, pa i tužbe, koje će uskoro stići na  naplatu, mogao biti daleko veći.

Pitanje je, dakle, da li će i kredit od 100 miliona maraka biti dovoljan da se popeglaju svi minusi Željeznica RS. Izvjesno je, međutim, da nakon što stigne taj novac, slijedi veliko spremanje u ŽRS, a ono podrazumijeva drastično smanjenje broja radnika, vlasničko i finansijsko restrukturiranje i podjelu preduzeća na dvije kompanije: jednu za infrastukturu, a drugu za operacije, odnosno prevoz. Kako je nedavno rekao Goran Čamdžić, lider jednog od najvećih sindikata u ŽRS, to vjerovatno znači da će, kada se cijela priča završi, prugama u Repubike Srpske špartati vozovi inostranih željezica.

Višak još najmanje 500 radnika

-Od 2011. godine broj radnika u Željeznicama RS smanjen je za 1.100, a od početka restrukturisanja, 1. marta , za 500, što je i predviđeno ovim procesom – izjavio je ministar saobraćaja RS Neđo Trninić.

Do kraja ovog procesa brojno stanje na Železnicama RS treba da bude smanjeno za još 500 radnika. Prema podatku koji je nedavno iznio predsjednik Sindikata željezničara RS Jelenko Dobraš, Željeznice RS trenutno imaju 2.560 zaposlenih, a sindikalci već odavno upozoravaju da uprava ŽRS smanjuje broj zaposlenih tako što se rešava operativnog osoblja, poput skretničara, manevrista i otpravnika vozova, dok privilegovani u kancelarijama ostaju pošteđeni.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO