Politika

Željka Cvijanović: U Srpskoj postoji volja naroda za odbranom imovine i institucija

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da u Republici Srpskoj postoji većinska volja naroda za odbranom imovine i institucija, ali da to nije prijetnja ustavnom poretku BiH.

željka cvijanović srpski član predsjedništva bih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Cvijanovićeva je rekla da ljudi znaju da ako nemaju svoju imovinu nemaju ni institucije i svjesni su da se u takvoj situaciji moraju obraćati nekom drugom ko ne krije mržnju prema njima i gdje nikada neće doći do svojih prava.

Kao primjer toga dokle ide apsurd u pravljenju “pravne države BiH”, Cvijanovićeva je navela da su Srbi za ratne zločine presuđivani po strožem zakonu donesenom 2004. godine koji je primjenjivan retroaktivno, dok su Bošnjaci i Hrvati presuđivani po blažem starom zakonu iz SFRJ.

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazala da je cilj Kristijana Šmita, kao i mnogih drugih namjesnika koji su u BiH diktirali pravila i uzurpirali prava institucija, da se skloni Milorad Dodik.

Svi su oni negdje otišli, a Milorad Dodik je to što jeste. Njih danas nema, pa tako neće biti ni ovoga koji sada kidiše – rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona je istakla da je Srpska svjesna i razumije šta se dešava i da štiti poziciju predsjednika Republike, koji je po Ustavu dužan da potpiše zakon koji je usvojila Narodna skupština Srpske.

– Pokušavaju da nas silom natjeraju da ni jedan naš predsjednik u budućnosti više ne smije da potpiše zakon koju mu pošalje Narodna skupština, a da prije toga ne pita da li smije to da uradi. Ovo je rušenje države i ustavnog poretka – rekla je Cvijanovićeva i dodala da je građanima Srpske jasno šta imovina znači i da je to crvena linija preko koje se ne prelazi.

Cvijanovićeva je rekla da je borba za odbranu Srpske ujedno i borba za BiH onakvu kakva treba da bude.

Zvuči čudno, ali borimo se da BiH bude ustavna i u skladu sa onim što je opredjeljenje tri naroda, a ne jednog. Imate dva naroda koja neće centralizovanu BiH – poručila je Cvijanovićeva.

Podsjetivši da je i ranijim predsjednicima Srpske suđeno pred međunarodnim sudovima i da su sankcionisani, Cvijanovićeva je ukazala da se sadašnji predsjednik pokušava provesti kroz Tužilaštvo i Sud BiH koji su nastali odlukama visokih predstavnika u BiH.

Cvijanovićeva je konstatovala da narod u Republici Srpskoj ne vjeruje u pravdu i da je potrebno sjesti, razgovarati i od BiH napraviti zemlju u kojoj će postojati razumijevanje.

Pročitajte još

– Da ne idemo i ne kucamo po kojekavim vratima i pitamo za mišljenje, nego da odlučujemo sami svojim glavama, uvažavajući svjetske okolnosti – poručila je Cvijanovićeva.

Govoreći o skupovima “Granica postoji” koje se održavaju širom Srpske u znak podrške institucijama Republike Srpske, Cvijanovićeva je rekla da je glavna poruka tih skupova da postoji granica i strpljenja i nepravde, ali i međuentitetska linija razgraničenja kako i piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Cvijanovićeva je navela da je OHR postao oruđe za manipulacije, te ukazala da u BiH nema ni pravne, ni političke ni demokratske sigurnosti.

– Pretenduje se da se pokaže da je jedan pojedninac iznad institucija. Preko tog pojedinca neko upravlja i želi da pokaže da upravlja i BiH, ali i EU – istakla je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva kaže da je opredijeljena za ulazak BiH u EU, ali da je potrebno da se i EU reformiše u smislu da bude pravednija i otvorenija.

Ona je podsjetila na stav zvaničnika Republike Srpske koji su se zalagali za ispunjenje svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, ali da partije “trojke” to nisu podržale jer je među prioritetima i reforma Ustavnog suda BiH koja podrazumijeva odlazak stranih sudija.

Govoreći o pismu koje su predstavnici Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili američkom Kongresu i Evropskom parlamentu, Cvijanovićeva je istakla da to pismo smeta predstavnicima bošnjačkog naroda, jer smatraju da je istina samo ono što oni govore.

Pisaćemo sve dok bude bilo potrebe. Hoćemo da ostane trag da smo upozorili da se ovdje krše ljudska prava, demokratija, međunarodno pravo i da se ovdje sve radi naopako – poručila je Cvijanovićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu