Društvo

Zeljković o vakcinama: Ništa NIJE SIGURNO, pa ni dan isporuke

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković izjavio je da ove sedmice očekuju informaciju iz Ministarstva civilnih poslova BiH u vezi procedura nabavke, transporta, distribucije i skladištenja vakcina preko "Kovaks" i EU mehanizma.

Zeljković o vakcinama: Ništa NIJE SIGURNO, pa ni dan isporuke
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

To nam je značajano kako bismo mogli planirati naše procese i dostavljanje vakcine kroz naše regionalne centre. Kada govorimo o ruskoj vakcini, u toku ove sedmice bi trebale biti završene procedure i dostavljena dokumentacija u vezi potencijalnog dobavljača, koji mora da ispunjava sve zakonske norme i da ispoštuje regulativu u vezi kvaliteta vakcine, kako bismo mogli ući u proces narudžbe i isporuke vakcine u februaru- precizirao je Zeljković danas na konferenciji za novinare.

Naveo je da se dolazak ove vakcine očekuje krajem, možda i sredinom februara, uz naglasak da je sam transport izuzetno osjetljiv.

Zeljković je precizirao da je predviđena nabavka 400.000 doza ruske vakcine za 200.000 stanovnika, dok se još ne zna koja će biti količina “Fajzerove” vakcine.

Pročitajte još

– Kroz “Kovaks” mehanizam je definisano koja je količina ukupno rezervisana za svijet, oko 2,2 milijarde vakcina različitih proizvođača, tako da će Ministarstvo civilnih poslova biti obaviješteno kada bude dostupna prva vakcina, a ono je dužno obavijestiti Republiku Srpsku i Federaciju BiH, da se izjasnimo o prihvatanju vakcina – rekao je on.

Naglašava i da ne postoji ništa što je sto odsto sigurno u svijetu u ovom momentu, pa ni dan isporuke vakcina.

– Naša obaveza kao Instituta je da se trudimo da što brže obezbjedimo vakcinu. Najveći je problem ako obezbijedite manju količinu vakcina i vakcinišete u prvom redu određeni broj građana, a onda nemate dovoljan broj doza za revakcinaciju. Zato nam je cilj da kroz veću nabavku obezbjedimo veće količine vakcina koje bi sukcesivno pristizale, kako bismo imali kontinuran proces vakcinacije – kaže direktor IZJZ.

Podsjetio je da je Institut raspisao poziv za nabavku frižidera i zamrzivača za skladištenje vakcine, kako bi spremno dočekali prve doze. U narednom periodu biće edukovano i osoblje po zdravstvenim ustanovama o procesu vakcinacije.

– I kada počne vakcinacija, i dalje će na snazi biti postojeće epidemiološke mjere kako bi ostatak populacije bio zaštićen dok ne budemo vakcinisani u velikom procentu- naglasio je Zeljković.