Hronika

Zeljkoviću u prostorijama UJEDINJENE SRPSKE ISPLATIO 250.000 MARAKA: Svjedočenje Saše Markovića i NAGODBA sa tužilaštvom olakšavaju DOKAZIVANJE KRIVICE

Svjedočenje Saše Markovića, optuženog u predmetu “Korona ugovori” koje je najavljeno u nastavku suđenja moglo bi uveliko olakšati posao Republičkom javnom tužilaštvu u cilju dokazivanju krivice Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

BRANISLAV ZELJKOVIC SUDJENJE
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Svjedočenje optuženog je posebno zanimljivo, jer je upravo Saša Marković u izjavi tokom istrage potvrdio koruptivni dogovor sa Zeljkovićem.

Ako je suditi prema optužnici, Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel for fan”, častio je optuženog Branislava Zeljkovića po “tarifi” 9 maraka za svako odijelo koje je nabavljao Institut za javno zdravstvo RS.

FOTO: NIKOLA MORAČA/RINGIER
FOTO: NIKOLA MORAČA/RINGIER

Marković je u periodu od aprila 2020. godine do marta 2021. godine Zeljkoviću isplatio najmanje 250.000 maraka. Predaje novca, po naredbi Zeljkovića izvršene su u prostorijama stranke Ujedinjena srpska u Banjaluci.

Upravo zbog ovih radnji Zeljković se osim za najteži oblik zloupotrebe službenog položaja tereti i za primanje mita.

Osim Zeljkovića za zloupotrebe u postupcima javnih nabavki medicinske opreme optuženi su još i Slavko Bojić (49), Sani Crljić (51), Saša Marković (42) i Dragan Dubravac (47).

Pročitajte još

Iako je znao da odijela nemaju potrebne sertifikate, Zeljković je od Markovića tražio da ovakva odijela isporučuje Institutu za javno zdravstvo RS.

Nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, provodio po prethodnom dogovoru sa drugim optuženim osobama, Branislav Zeljković pribavio je sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i „Travel for fun“d.o.o Banjaluka u iznosu od 578.780 , Slavku Bojiću i “Procontrol” d.o.o.Banjaluka u iznosu od 241.562,50 KM i Saniju Crljiću i „Sineks laboratorija“ d.o.o. Banjaluka u iznosu od 28.700 KM.

Tužilaštvo je zatražilo da se navedeni iznosi oduzmu od optuženih, ukoliko se tokom postupka dokaže njihova krivica.

Sumnja se da su Zeljković i Marković počinili krivično djelo u periodu od 9. aprila do 25. maja prošle godine.

Zeljković se tereti da je iskoristio svoj službeni položaj na način da je pribavio korist pravnom licu “Travel for Fun” na način da je iskorištavanjem vanredne situacije prihvatio ponudu za nabavku medicinskih zaštitnih odijela, maske za lice i profesionalnog nekontaktnog digitalnog termometra 500 komada, ukupne vrijednosti 2.388.500 KM bez PDV.

Sumnja se da Zeljković nije izvršio nadzor niti provjeru narudžbe, te je umjesto medicinskih dobio nemedicinska odijela bez odgovarajuće medicinske deklaracije, certifikata i standarda koji nisu porijeklom iz Kine već su proizvedeni u BiH, iako se u ponudi navodilo da su iz Kine.

U ovom slučaju takođe je navedena veća cijena od nabavne, a agencija “Travel for Fun” je stekla korist u iznosu od 550.000 KM na štetu budžeta RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu