Politika

ZEMLJA APSURDA BiH najbolje funkcioniše u vanrednim situacijama

Od jedne od najvećih političkih kriza BiH je za 15 dana došla u poziciju da sve institucije besprijekorno funkcionišu, a svi nivoi vlasti sarađuju bolje nego u bilo kom mehanizmu koordinacije. Međutim, kada prođe epidemija koronavirusa, sve su prilike da će se domaće političke snage vratiti na stare, za njih, dobre političke sukobe.

ZEMLJA APSURDA BiH najbolje funkcioniše u vanrednim situacijama
FOTO: D.Ć./KLIX/RAS SRBIJA

U cilju sprečavanja širenja virusa, politički predstavnici Srpske odustali su od vlastitih zaključaka da ne učestvuju u donošenju odluka u Sarajevu, Savjet ministara i Predsjedništvo BiH rade ekspresno, a entitetski premijeri i predsjedavajući Savjeta ministara BiH odluke donose na dnevnoj bazi. Kriza je na neki način ujedinila političare, građane, bankare, poslodavce…

To znači da BiH u mnogo čemu može da pokaže kako umije da bude na visini zadatka. Republika Srpska je čak regionalni primjer kako se tako nešto radi – kaže za Srpskainfo srpska delegatkinja u Domu naroda BiH Dušanka Majkić.

Naglašava da ovake situacije, kao što su bile i poplave, prave branu svemu drugom u zemlji i samo se o tome priča.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Međutim, da li će išta od te prakse ostati kada prođe vanredna situacija?

– Pitanje je kako možemo iz svega toga izaći. Vidimo da je SDA poprilično daleko od ovog poblema. Imali su neki sastanak i donijeli neke odluke, koje se baziraju na stavovima koje su i do sada žestoko zastupali. Teško ćemo mi u BiH na zelenu granu. Nema spremnosti SDA, kao partije sa najvećim brojem poslanika u PS BiH, da dođemo do izlaza iz svega ovoga – zaključuje Majkićeva.

Pročitajte još

Poslanica u PS BiH i članica Predsjedništva SDA Alma Čolo smatra da entiteti funkcionišu u okviru svojih granica jako dobro, ali je problem kada treba postići neki dogovor na nivou države.

– Ipak, sada je Savjet ministara BiH pokazao da mogu zajedno da preduzmu odgovarajuće mjere. Generalno, sistem ovako kako je postavljen može u dogledno vrijeme dati bolje rezultate, naravno ukoliko ima političke odgovornosti svih nas. Kada je u pitanju zdravlje ljudi, očigledno da ima odgovornosti svakog ko je na poziciji. Kada je zdravlje u pitanju, nema prilike za bilo kakve disonancije u izjavama aktuelnih političara – kaže Čolo za Srpskainfo.

Foto: Parlament BiH
Foto: Parlament BiH

Šta će se dešavati u političkoj areni BiH nakon virusa korona, zavisiće od toga kako ćemo izaći iz ove situacije, ocjenjuje Čolo.

– Ako pretrpimo velike gubitke, naravno da više nema mjesta ni za kakvu svađu. Trebamo tražiti rješenje kako ovu zemlju poslije izvesti iz ekonomske stagnacije, koja će vjerovatno nastupiti – smatra Čolo.

Predsjednik Glavnog odbora SDP BiH Saša Magazinović ističe da, ako išta dobro ima u svemu ovome, onda je to pouka da stvari mogu funkcionisati mnogo bolje nego u nekim redovnim okolnostima.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Nije to samo sada, bio je slučaj i kada su bile poplave, u slučaju rudarskiih nesreća. Uglavnom, kada je neka krizna situacija sve ono što nas dijeli, a što je uglavnom vještački napravljeno, stavi se po strani. Mada nisam veliki optimista da ćemo iz ovog izvući neku pouku. Čim se stvore neki uslovi za normalan život, odmah se probudi najgore što ima u političarima – ocjenuje Magazinović.

Pročitajte još

Istovremeno, politički analitičar Esad Bajatl smatra da je vodećim političarima u BiH „samo važna tarapana“ odnosno bilo šta što će odvući pažnju naroda sa socijalnih i ekonomskih problema.

– Ustavni sud BiH, zemljotres u Albaniji, korona… Odlično! Mislim da se ovih dana oni međusobno časte. Način na koji su reagovali je iz razloga što su se prepali za sebe. Odakle virus dolazi, da li nam je svima planetarno nemješten, to je druga stvar. Ali, da se političari ovaj put istinski osjećaju ugroženo, to je tačno. Sve do sada kada su pričali o ugroženosti ovog ili onog, to je bila laž. Ideološka izmišljotina. Sada su oni osjetili strah za vlastiti opstanak u biološkom smislu. Virus ne bira. Naravno da su se udružili, vuk stado zbija. Pojavio se vuk i ovnovi sada idu jedan uz drugog da bi se zaštitili. Nas treba liječiti da bi što više umanjili mogućnost širenja nečega što i njih može da zahvati svakog časa. To je čisti egoizam – tvrdi Bajtal.

Foto: Klix/RAS Srbija
Foto: Klix/RAS Srbija

Kada prođe opasnost od virusa korona, Bajtal je ubijeđen da će se vodeći političari u BiH istog časa „uhvatiti za vratove“.

– Moraju stalno da skreću našu pažnju sa činjenica da imamo najmanju kupovnu moć u Evropi, mito i korupciju najveću u svijetu, da su građani gladni i izvarani. Ovo je bogata zemlja siromašnih građana, što znači da je naše siromaštvo proizvedeno, da smo pokradeni. Ko je to uradio? Onaj ko ima moć. E, da bi zadržali tu moć, oni će se odmah vratiti staroj retorici. Nema više virusa, sada Srbi, Bošnjaci i Hrvati treba da se bojite jedni drugih, a mi vas „branimo“. Ljudi bježe iz ove zemlje. Od korone ne mogu pobjeći jer je svuda, ali oni od kojih mogu pobjeći, to su političari. I opet će nastavi bježanje čim se ovo s virusom smiri – prognozira Bajtal.

Novaković Bursać: Kačimo se za pogrešne stvari

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Snježana Novaković Bursać smatra da je problem BiH neprihvatanje i nerazumijevanje pozicije onog drugog.

FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija
FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Snježana Novaković Bursać

– Kada se desi neka viša sila, ta nerazumijevanja stavimo u drugi plan, okrenemo se konkretnim stvarima i onda tu stvarno dođemo do određenih rezultata. Kao kada imate posvađane ljude, pa kada vide tragediju u nečijoj kući, svi se ipak skupe da pomognu. Mislim da je naš najveći problem to što se stalno kačimo za stvari za koje unaprijed znamo da ih nećemo riješiti, a ne za ono oko čega se možemo dogovoriti. To se vidjelo i na primjeru pokretanja apelacija pred Ustavnom sudom BiH. Da li je cilj pronalazak rešenja ili zakivanje neke sitacije – pita se Novaković Bursać.

Prihvati notifikacije