Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŽENE ZNAJU DA ŠEFUJU U jednoj zemlji mnoge dame su na upravljačkoj poziciji, evo GDJE SU NAJBOLJE

Biznis
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Iako žene predstavljaju polovinu zaposlenih u Evropskoj uniji, nastavljaju da budu manje zastupljene među rukovodiocima.

Uprkos mnogim procjenama da su žene uspešniji direktori od muškaraca, na pozicijama rukovodilaca nalazi se njih 2,5 miliona, za razliku od 4,3 miliona muškaraca koji su na čelnim mestima u kompanijama.

U Srbiji je u 2019. godini udeo dama u upravnim odborima činio 16 odsto, a među višim rukovodiocima bilo je njih 21 odsto. Dok je kod prvog pokazatelja Srbija bila ispod prosjeka, kod drugog je iznad prosjeka u Evropskoj uniji.

Malo više od jedne četvrtine članova uprave javno listiranih kompanija u Evropi bile su žene, a manje od jedne petine dama su viši rukovodioci (senior executives), pokazuju podaci evropske kancelarije za statistiku, Evrostat. Srbija je recimo 2013. godine po pitanju broja dama na vodećim pozicijama u firmama bila iznad evropskog prosjeka, međutim, stvari su se u 2018. promijenile. Dok je udio žena na upravljačkim pozicijama u EU povećan sa 35,2 odsto u 2013. godini, na 36,7 odsto u 2018, u Srbiji je smanjen sa 36,3 odsto na 33,9 odsto.

Letonija je jedina zemlja u kojoj žene predstavljaju većinu među rukovodiocima (53 odsto). Nakon nje na čelnim mjestima u firmama je najviše dama u Bugarskoj (49 odsto), Poljskoj, Estoniji i u Sloveniji gdje je njihov udio oko 44 odsto. Najmanje je žena na upravljačkim pozicijama na Kipru (19 odsto) i Luksemburgu (23 odsto).

Žene lakše sklapaju dogovore

Nedavna istraživanja su pokazala da kompanije koje imaju više žena na menadžerskim pozicijama zarađuju bolje, a da veliki broj dama direktora znači i jači rast prihoda, kao i veće profitne marže. Poznavaoci tržišta tvrde da su žene savjesnije i odgovornije u poslu, lakše prave dogovore, kao i da bi se prije zauzele za kolegu.

Analitičari “Credit Suissea” su u istraživanju 3.000 kompanija iz 56 zemalja svijeta, zaključili da su u posljednjih pet godina kompanije u porodičnom vlasništvu s barem jednom ženom kao direktorom, svake godine zabilježile bolje poslovne rezultate od onih kojima upravljaju isključivo muškarci.

– Odnos povučenih loših finansijskih odluka muškaraca i žena je tri naprema jedan. One više poštuju zakone i norme, a protiv njih se i vodi manje radnih sporova. Takođe, lakše sklapaju dogovore – ocjenjuje Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Najčešće se na vodećim pozicijama dame nalaze, kako Rajić kaže, u oblastima ljudskih resursa, pravnim službama i kao rukovodioci bankarskih filijala. Slabije su zastupljene u oblasti rudarstva, energetike i saobraćaja.

Raste broj dama na vodećim mjestima, ali sporo

Istraživanja pokazuju da broj žena na upravljačkim pozicijama raste sporo, ali da sigurno raste. U Hrvatskoj je recimo trenutno u upravama državnih kompanija 5,3 odsto žena, dok u onima izlistanim na Zagrebačkoj berzi raste broj, ali je i dalje niži od 19 odsto.

Pojedine ankete pokazuju da se smatra da žene više rade na ličnom razvoju, ali da je najveća razlika po pitanju profesionalnog napredovanja u odnosu na muškarce.

Sposobne za više zadataka odjednom

Najčešće ankete pokazuju da žene imaju sposobnost istovremenog obavljanja više zadataka za razliku od muškaraca. Takođe, da su žene angažovanije i iskrenije.

Interesantno je da se u jednoj anketi rađenoj u Hrvatskoj, 88 odsto ispitanika ne slaže da odgajanje djece, uloga majke i direktorska pozicija nisu moguća kombinacija, dok se 36 odsto slaže s tim da se žene obično smatraju podređenim članom uprave, piše Blic.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO